• hr
  • en
  • de
  • it

Bitka za Prevlaku

Prevlaka je crnogorska! Uvijek je pripadala našem zaljevu i smatrali smo je svojom, ma koliko Hrvati tvrdili da je njihova - iznio je glasno Hercegnovljanin Nikola Pavlović mišljenje većine sugrađana, koji odbijaju priznati da je poluotok dio teritorija RH.
U najboljem slučaju bi je podijelili, i to tako da tamo nikne "mješovito" hrvatsko-crnogorsko hotelsko naselje, uz uvjet da se Crnoj Gori dodijeli morski pojas kao ulaz u Boku kotorsku.
Pokušaji verbalnog posezanja iz susjedstva ne brinu načelnika najjužnije općine RH Luku Kordu, koji ovih dana u Ministarstvu turizma dogovara spašavanje Prevlake od propadanja i lopova izgradnjom autokampa za čak 3000 vozila. Kordina zamisao stiže samo nekoliko mjeseci nakon stečaja tvrtke "Park Prevlaka" d.o.o., koju većinsko državno vlasništvo nije spasilo od fijaska.
- Dogodila se jedna, nazvat ću je glupost, od države da je to poduzeće pošlo u stečaj. Doći će do devastacije i neželjenih situacija ako se poluotok ne zaštiti - objasnio je načelnik konavoskim općinskim vijećnicima svoju zamisao da već sljedeće turističke sezone na Prevlaku dovede prve kampiste.
Korda smatra kako investiciju, koju upućeni procjenjuju na nekih tri milijuna kuna, Općina može riješiti kreditom, a prepreku ne vidi ni u aktualnim zahtjevima tridesetak sumještana za povratom zemljišta u naravi, kako je to nedavno potvrdio i Ustavni sud.
- Samo je tridesetak posto zemljišta predmet spora, ostalo je raspoloživo. U razgovoru sam zamjeniku ministra turizma Ratomiru Ivičiću objasnio da autokamp ne bi bio megalomanski projekt. Radili bismo postupno, a državu bismo, ako joj je stalo do svog vlasništva, zamolili da nam pronađe nekog partnera s međunarodnim iskustvom u autokampovima - ističe Korda i najavljuje kako Općina uskoro kreće u izradu studije isplativosti autokampa na prostoru bivše baze JNA i zapuštenog izletišta.
- Sadašnje stanje je neodrživo. Prošlog tjedna policija je istraživala provalu u jedan od hangara, a redovito se odnosi i kamenje sa zgrada, tako da će malo što ostati ako se ovako nastavi - pribojava se Korda.
Iz Ministarstva turizma potvrđuju kako je Vladi u interesu turistička valorizacija najjužnijeg poluotoka.
- Potencijal Prevlake prepoznat je u Strategiji razvoja turizma RH do 2020., u kojoj se ona spominje kroz pregled greenfield i brownfield projekata na državnoj imovini sukladno Prostornom planu Općine Konavle - izvijestila je glasnogovornica Ministarstva turizma Eva De Zan.
- Što skorije pokretanje projekta u zajedničkom je interesu. Sukladno odrednicama Strategije, Ministarstvo turizma s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom i privatnim vlasnicima zemljišta, kao kratkoročno rješenje, iniciralo je davanje u zakup nekretnina - ugostiteljskog objekta s parkiralištem i plažnog objekta s pripadajućom terasom na ulazu na poluotok. Glavni cilj je očuvanje imovine, zaposlenja nekoliko osoba te ostvarenja prihoda po poreznoj osnovi - pojasnila je De Zan i napomenula kako se usporedo pregovara i o denacionalizaciji oko 40 posto Prevlake koja se prostire na stotinjak hektara površine.
Ivo Radičević, jedan od 29 vlasnika zemljišta na Prevlaci, negoduje što konavoska općina i Ministarstvo turizma bez konzultacija s njima planiraju (pre)namjenu poluotoka.

'Kako se usuđuju'
- Ne znam kako se usuđuju pregovarati o autokampu mimo nas. Da se razumijemo, nemamo mi ništa protiv investicija, naprotiv, ali prethodno treba poštovati odluku Ustavnog suda o povratu zemljišta u naravi, srediti imovinsko-pravne odnose i tražiti suglasnost vlasnika zemljišta. Isto tako, bez nas se ne mogu donositi ni izmjene i dopune Prostornog plana Općine - podsjeća Ivo Radičević, koji sumnja da se kroz preinake prostorne dokumentacije, uz zonu luksuzne gradnje hotela i apartmana T1 i T2, na Prevlaci kroz mala vrata pokušavaju progurati i drugi sadržaji.

Zahtjevan posao
Predsjednik Udruge vlasnika autokampova Dubrovačko-neretvanske županije Đivo Tomšić tvrdi da je otvaranje novog autokampa milijunska investicija. Uz priključke za struju, vodu i fekalnu odvodnju, treba osigurati i mjere zaštite od požara, urediti teren i pristupne ceste, a posao je još zahtjevniji ako u pitanju nije mali obiteljski autokamp.
No, i uz dobru inicijativu lokalne zajednice i potporu države mogao bi proći kao brownfield investicija. Za one koji ne znaju, riječ je o ulaganju u prostor s postojećim nekretninama koje su protokom vremena postale nerentabilne. Bivša vojna baza na Prevlaci po svim parametrima izgledan je kandidat.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr