• hr
  • en
  • de
  • it
Brodovi na molu u lučici Valun photo: Zoran Pelikan
Proljeće u Valunu photo: Zoran Pelikan
Motiv iz Valuna photo: Zoran Pelikan
Vrt u Valunu photo: Zoran Pelikan
Nautičarke se igraju loptom na molu u Valunu photo: Zoran Pelikan
Lučica Valun photo: Zoran Pelikan18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
19
23
20
Tmax(°C)
24
26
21


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
23
21
Tmax(°C)
24
26
22


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
25
21
Tmax(°C)
25
28
22


Valun/otok Cres

Valun/otok Cres     Zanimljivosti

JESTE LI ZNALI:

... da je Otok Cres najveći na Jadranu, a nalazi se na sjevernom dijelu Kvarnerskog zaljeva, smješten između istarskog poluotoka i otoka Krka?

... da je Cres bio naseljen već u mlađe kameno doba, a o bogatstvu povijesnog i kulturnog naslijeđa svjedoče liburnijske građevine, ostaci antičkih gradina, ranokatoličke crkvice i samostani?

... da legenda kaže da je Medeja sasjekla udove svoga brata Apsirta i bacila ih u more. Od njih su nastali otoci cresko-lošinjskog arhipelaga koji su po njegovu imenu još u antičko doba prozvani Apsirtides?

... da je upravo na ekološki osvještenom i netaknutom otoku Cresu nastanjena najveća kolonija bjeloglavih supova, a specifična je upravo stoga što se supovi gnijezde na liticama iznad mora?

... da su creske ovce slobodne na otvorenom cijelu godinu, nesmetano pasu otočnim prostranstvima bogatim aromatičnim travama, pa je sam otočki specijalitet "creska janjetina" začinjen i prije pripreme?

... da je na otoku Cresu poseban fenomen kriptodepresija Vransko jezero koje je osim svoje izuzetne ljepote zanimljivo i zbog svojih geoloških i hidroloških karakteristika te izuzetne kvalitete pitke vode?

... da najljepši pogled na cijeli Kvarner puca sa Lubenica, mjesta, koje se nalazi na 382m nadmorske visine, i sa pravom se naziva creski dragulj? ... da na otocima Cresu i Lošinju nema zmija otrovnica, prema legendi, zahvaljujući Sv. Gaudenciju, zaštiniku cresko- lošinjskog otočja, Osorskom biskupu iz XI. st?

... da na otocima Cresu i Lošinju nema zmija otrovnica, prema legendi, zahvaljujući Sv. Gaudenciju, zaštiniku cresko- lošinjskog otočja, Osorskom biskupu iz XI. st?

Izvor: www.cresanka.hr