• hr
  • en
  • de
  • it

Argonauti prikupljali stari papir u Murteru

U subotu 26. svibnja 2012. prijepodne na novoj rivi u Murteru uspješno je održana tradicionalna akcija prikupljanja starog papira u organizaciji udruge Argonauta i OŠ "Murterski škoji", a uz potporu TZO Murter-Kornati, Komunalnog poduzeća Murtela i Jolly JBS doo. Cilj ove akcije jest kontinuirano raditi na jačanju svijesti lokalne zajednice o odgovornom ponašanju spram okoliša.

Kao i prijašnjih godina djeca OŠ „Murterski škoji" su se natjecala tko će skupiti više starog papira. Ove godine pobijedio je 5.razred u kategoriji viših razreda i 3. razred u kategoriji nižih razreda. Pobjednike očekuje nagradni izlet kojeg će omogućiti tvrtka Jolly JBS doo otkupom starog papir te ostali sponzori iz lokalne zajednice.

*Za proizvodnju 100 listova papira, potrebno je srušiti stablo visoko 2 metra, potrošiti energiju 50 žarulja i 50 litara vode. Za razliku tome za proizvodnju 100 listova recikliranog papira potrebna su dva časopisa, energija 8 žarulja i 8 litara vode.

Osim učenika osnovne škole u akciji su sudjelovali i ostali mještani Murtera kojima su u zamjenu za stari papir dijeljene sadnice cvijeća. Ove godine sakupljeno je oko 5 tona starog papira, a podijeljeno 1000 sadnica cvijeća. Nakon proglašenja pobjednika, djeca i volonteri su od skupljenog starog papira oblikovali veliki cvijet, kojeg su iz ptičje perspektive (iz dizalice) fotografirale Maja Barešić (argonautina zaposlenica) i Beatriz Valenzuela Garcia (argonautina EVS volonterka). Marljivi učenici svojim prisustvom u podnožju 'cvijeta' oblikovali su travu. Kao integralni dio fotografije/slike svima su poručili s „više od tisuću riječi" kako svatko uz malo volje i truda može doprinijeti velikom cilju očuvanja okoliša. Kontakt osoba: Luka Ježina (091.403.3033.)

Predsjednica Udruge Argonauta:
dr.sc. Martina Markov Podvinski