• hr
  • en
  • de
  • it

Američki će dupini tražiti mine oko Dubrovnika

U dubrovačku zračnu luku idućih dana sletjet će teški transporter tipa Boeing C-17 Globemaster III koji će Uizravno iz baze San Diego u Kaliforniji dovesti specijalnu postrojbu Ratne mornarice SAD-a, zvanu Mk 7. Iz zrakoplova oni će, uz pomoć dizalica i tegljača, izvući specijalne transportne bazene sa šest pacifičkih dupina dresiranih za detekciju neeskplodiranih ubojitih sredstava, i prevesti ih do dubrovačkog akvatorija. Riječ je o projektu Dolphin 13 iz programa Europskog zapovjedništva SAD-a za humanitarna razminiranja (HMPA) u kojemu sudjeluju američko veleposlanstvo i Glavni stožer oružanih snaga RH, pod pokroviteljstvom State Departmenta.
Podvodna operacija počinje idućeg tjedna i traje do polovice listopada. U Velikom Zatonu sve je već spremno za prihvat američkih dupina pirotehničara: na terenu su hrvatski ronioci koji pregledavaju dno, nekoliko mornaričkih gumenjaka i specijalizirani brod, a dopremljen je i kontejner za prihvat životinja te su postavljene signalne ograde. Domaćini, predvođeni županom Nikolom Dobroslavićem, projekt dočekuju s neskrivenim zadovoljstvom, vođeni pretpostavkom kako se u dubrovačkom akvatoriju, posebice u gruškoj luci i vodama oko Lokruma, krije još mnogo minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz dvaju svjetskih ratova, Domovinskog rata i iz NATO-ovih operacija krajem devedesetih na Balkanu.
Pacifički su dupini već 54 godine "pripadnici" specijalne postrojbe Ratne mornarice SAD-a, zvane Mk 7 i tvore tim u sklopu Programa morskih sisavaca (US Navy Marine Mammal Program), posebno obučen za pronalaženje i markiranje podmorskih mina. Obuka traje do tri godine, a njihove vještine američka vojska koristi i u svojim vojnim intervencijama poput one u Iraku. Dupini koriste svoje iznimne biološke sonarne sposobnosti za pronalaženje mina i označavanje GPS koordinatama. Naime, dupini ne deaktiviraju mine, nego uz njih postavljaju oznaku po kojima ronioci izrađuju precizne karte.
Projekt Dolphin 13, međutim, izaziva podijeljene reakcije, a u prosvjedima prednjači Institut za istraživanje i zaštitu mora "Plavi svijet" čiji stručnjaci upozoravaju da bi njihovo prisustvo moglo naštetiti autohtonim jadranskim dupinima.
- Mi dobronamjerno možemo povjerovati da pacifički dupini ne mogu odlutati u Jadran, dalje od mjesta na kojem pretražuju mine. U stvarnosti, nema pouzdanih mehanizama za nadzor njihova kretanja - upozorio je dr. Draško Holcer, a iz Županije takve ocjene odbacuju.
- Riječ je o potpuno prihvatljivom i apsolutno neškodljivu projektu - tvrde u županovu uredu.

Izvor: www.vecernji.hr