• hr
  • en
  • de
  • it

ADRIATIC BOAT SHOW: Dobre vibracije na šibenskoj rivi

Na šibenskoj rivi održan je 5. međunarodni sajam nautike Adriatic Boat Show na kojem je nastupilo 70ak izlagača, a značajan segment sajma i ove godine činile su jahte za iznajmljivanje sa stalnom posadom - izloženo ih je ukupno 26. U Šibenik je stiglo i više od 50 čarter agenata iz 15 zemalja koji se bave rezervacijama jahti s posadom, a predstavili su se i proizvođači brodske opreme, motora i elektronike, osiguravateljske kuće i banke. Nakon četiri godine u marini Mandalina, ABS se po prvi puta održao u centru Šibenika, na rivi, a nova lokacija sajmu je dala novu dimenziju i živost. Profitirao je time i Šibenik, jer je kroz ABS promoviran kao nautički centar Jadrana i atraktivna, još nedovoljno otkrivena turistička destinacija. Adriatic Boat Show ponudio je i bogat kongresni program u okviru 3. Nautičkog foruma, gdje se raspravljalo kako će se ulazak RH u EU odraziti na poslovanje u praksi, što donošenje nove Strategije za razvoj turizma RH znači za razvoj nautičkog turizma, te što sve donose novi projekti i investicije u nautičkom turizmu.
Obilje događanja, prezentacija, predavanja, koncerata i drugih popratnih aktivnosti obilježili su sva četiri dana sajma ABS.
Na šibenskoj rivi predstavljen je tako aluminijski radni katamaran CATamaran PM 1375, izrađen u NCP Remontnom brodogradilištu Šibenik koji će se koristiti za rad u ribogojilištima. NCP je dogovorio značajno povećanje proizvodnje radnih brodova za norveškog naručitelja u narednih nekoliko godina.
U hotelu Jadran održana je radionica za hrvatske čarter tvrtke u organizaciji njemačkog nautičkog sajma BOOT&FUN Berlin, partnera Adriatic Boat Showa. Organizatorima sajma BOOT&FUN Berlin cilj je bio ostvariti kontakte s čarter agentima i klijentima u Hrvatskoj.
Na velikim jahtama i guletima za iznajmljivanje upriličen je YACHT HOP - program za akreditirane izlagače, posjetitelje i novinare, tijekom kojega su sudionici sajma imali priliku uspostaviti nove kontakte i dogovoriti poslove u neformalnoj atmosferi, uz autohtone dalmatinske delicije i izvrsnu ponudu hrvatskih vina. Na najvećem brodu na sajmu, 42 metra dugoj motornoj jahti Penny Mae održan je Korta Katarina party, u suradnji s restoranima Boba i Opat s Murtera. Vrhunska pelješka vina iz Korta Katarine, u kombinaciji s finom dalmatinskom spizom oduševila su posebice inozemne čarter agente. Svih dana sajma posjetitelji su imali prilike kušati vina Vinoplod Vinarije Šibenik.
Tvrtka Plavetnilo, zastupnik plovila branda Scanner za Balkan upriličila je testne vožnje Scannera 7.07 - elegantnog, crnog gumenjaka, obloženog tikovinom, s motorom od 300 konjskih snaga. U organizaciji tvrtke NCP & mare priređena je Match Race regata na dvije identične jedrilice Grand Soleil 39, talijanskog brodograditelja Cantiere del Pardo, koje su premijerno predstavljene publici u Šibeniku. Riječ je o 12.20 metara dugačkom performance cruiseru izvrsnih regatnih osobina, posebno prilagođenim za natjecanja po ORC i IRC premjeru. U šibenskom kanalu snage su odmjerile dvije posade, jedna predvođena Brankom Iljadicom - Rapom iz jedriličarskog kluba Val iz Šibenika, te druga, s Daliborom Desabotom za kormilom. Iako je rezultat na kraju bio neriješen, domaćini iz Šibenika su pobjednički pehar prepustili drugoj posadi koju su većim dijelom činili gosti iz Austrije.
Jana Gaćina, direktorica sajma Adriatic Boat Show izjavila je:
- Kada smo početkom 2008. krenuli s organizacijom Adriatic Boat Showa, zamislili smo ga kao kombinaciju radnog sajma s elementima public showa, s bogatim kongresnim, edukativnim, sportskim i zabavnim programom. Sajam je od osnutka za ciljeve imao promociju hrvatske male brodogradnje, te promociju šibenskog kraja kao nautičkog centra Jadrana. Prateći prilike i trendove na domaćem tržištu, primijetili smo da postoji nedovoljno zastupljen a vrlo značajan segment nautičkog turizma u Hrvatskoj, kojeg čine čarter jahte sa stalnom posadom i čarter agenti iz čitavog svijeta koji u direktnom kontaktu s klijentima promoviraju određenu destinaciju prilikom rezervacije aranžmana ljetovanja na brodu. Krajem 2011. godine odlučili smo u suradnji s agencijom Fortuna Cruising osvježiti sajamsku manifestaciju novim konceptom, te smo naglasak stavili na promociju čarter jahti sa stalnom posadom (jedrilice i motorne jahte iznad 15 m, guleti, brodovi za kružna putovanja, minikruzeri, megajahte) i promociju turističke destinacije, a sajam je premješten u novi termin uoči ljeta.
Novi koncept već lani je privukao brojne domaće i inozemne čarter agente, te pridonio što je na ovogodišnjem ABS-u sudjelovalo 50-ak registriranih agenata iz 15 zemalja. Ove godine dodali smo novom konceptu i novo, još atraktivnije mjesto održavanja sajma - prelijepu šibensku rivu koja je posebno oduševila strane sudionike. Naš cilj je graditi ozbiljnu sajamsku manifestaciju koja privlači poslovnu publiku iz zemlje i inozemstva, na kojoj se stvaraju nove poslovne prilike i ostvaruju mjerljivi rezultati, uz upoznavanje šire turističke ponude šibenske regije, te enogastronomskih i kulturnih vrijednosti našeg kraja. Reakcije sudionika sajma, posjetitelja i šire publike iz Hrvatske i inozemstva pomaže nam da već sada temeljem skupljenih iskustava i dojmova gradimo koncepciju Adriatic Boat Show 2014.