• hr
  • en
  • de
  • it

´Odisej´ iz Kaštela gradit će patrolne brodove za Irak

Izaslanstvo iračkoga Ministarstva prometa posjetit će u nedjelju kaštelansko brodogradilište "Odisej" u Kaštel Gomilici, u vlasništvu Ivana Nuića, kako bi dogovorili tehničke detalje za izgradnju najmanje 20 plovila za potrebe iračkoga Ministarstva obrane.
- Riječ je o čamcima i brodovima dužine 10 i 25 metara namijenjenima patroliranju duž riječnih obala. Budući da imaju velike riječne plovne površine, iračke potrebe za ovakvim plovilima izrazito su velike - navodi Nuić, podsjećajući na to da je ova zemlja u svojoj strategiji Hrvatsku odredila kao četvrtu zemlju po prioritetu suradnje.
Dobra gospodarska suradnja dviju zemalja postignuta je zahvaljujući i radu Jerka Vukasa, hrvatskog veleposlanika u Iraku, koji je posredovao u uspostavljanju komunikacije gospodarstvenika iz Hrvatske i Iraka.
- Spremni smo udovoljiti zahtjevima naručitelja, ponajprije tehničkima, koje redovna proizvodnja ne može ispuniti. Jedini smo u stanju to učiniti - navodi Nuić, predložen za komunikaciju između Iračana i hrvatske srednje brodogradnje.
- Za udovoljavanje tehničkim zahtjevima ponuđena su im inovativna rješenja koja su im bila zanimljiva i zbog toga je delegacija došla u Kaštela - kaže Nuić.
Irak, poznato je, iz Hrvatske uvozi zaštitne prsluke i kacige, a upravo će materijalom koji se koristi za popunjavanje prsluka biti popunjavana zaštitna oplata plovila. Iračanima se žuri što prije realizirati posao jer sada koriste polovna plovila, neprimjerena riziku i okolnostima.
Radi što brže realizacije, ali i što veće kvalitete u svim proizvodnim fazama, u posao je uključen Brodarski institut iz Zagreba. Institut, inače jedini u široj regiji koji ima bazene nužne za ispitivanje plovila, već sudjeluje u razgovorima i spreman je dati ukupnu tehničku potporu.
Prema Nuićevim riječima, u posao će biti uključena i ostala hrvatska brodogradnja, budući da sa svoja 33 zaposlena "Odisej" u kratkom roku ne bi mogao isporučiti potrebnu količinu plovila. Izgradnja prvih brodova trebala bi početi nakon ovoga ljeta.

Grade pet turističkih brodova od 40 do 50 metara
U brodogradilištu "Odisej" danas se gradi pet brodova turističke namjene, dužine od 40 do 50 metara. Svi se grade za domaće naručitelje, a ukupna im je tržišna vrijednost pet milijuna eura. U sljedećih mjesec dana planirano je porinuće najmanje četiriju od ovih pet brodova.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr