• hr
  • en
  • de
  • it

82 prijave za regatu Rolex Sydney Hobart

Evo novosti iz trenutno toplije strane zemaljske kugle - Australije. Naime u pripremi je 68. izdanje najvećeg jedriličarskog događaja na tom dijelu svijeta - regate Sydney- Hobart. Povijest regate počinje kada su osnivači Cruising Yacht Cluba Australija, počeli razmišljali o điti na ruti Sidney-Hobart. Regata je rođena kada je njihov poznanik kapetan John Illingworth predložio da se đita pretvori u utrku. Vjerojatno nitko iz ekipe nije u to doba znao da će Sidney - Hobart postati jedna od najslavnijih regata na svijetu.

Na ruti dugačokoj oko 630 milja vremenski uvjeti znaju biti dosta surovi. Tako je 1998. od 115 brodova koji su bili na startu samo 44 stigla u Hobart. Jaka oluja (jačine uragana) je potopila 5 brodova i odnijela 6 ljudskih života.

Evo kako izgleda oluja na Sydney Hobart regati:

 

Više informacija o povijesti regati i dosadašnjim pobjednicima na linku: http://www.adriaticsailor.com/sidney_hobart/charter_portal/1332/HR

Među pristiglim prijavama za ovogodišnje izdanje regate Rolex Sydney Hobart su i četiri jedrilice dužine preko 100 stopa te šest prošlih ukupnih pobjednika, uključujući i branitelja naslova, Lokija.

To su redom Wild Oats XI, Ragamuffin Loyal, Wild Thing i Lahana, i sigurno će neka od njih prva stići u Hobart. Najžešća bitka za prolazak kroz cilj očekuje se između rekordera utrke Wild Oats XI i broda Ragamuffin Loyal koji je prošle godine prvi prošao kroz cilj, pod imenom Investec Loyal.
Iako ima manje prijavljenih nego prošle godine, kvaliteta nije izostala.
Favorite 68. izdanja regate predvodi Stephen Ainsworth sa svojim brodom Loki koji je bio prošlogodišnji ukupni pobjednik po premjeru. Loki i posada su u kolovozu oborili i 13 godina star rekord na utrci Audi Sydney Gold Coast Race i odnijeli ukupnu pobjedu.
Na startu u Sydneyu će se pojaviti i pobjednici prošlih regata- Secret Men's Business, pobjednika iz 2010., Two true, pobjednika iz 2009., Quest, koji je pobijedio 2008., te Wild Rose, pobjednika iz 1993., koji je iako već 30 godina star još uvijek u igri.
Regata starta 26. prosinca u 13h po lokalnom vremenu u luci u Sydneyu. Više informacija na http://rolexsydneyhobart.com/