• hr
  • en
  • de
  • it

28.07.2010. Deveta »Rabska fjera« kao bajka iz prošlosti

Subotnjim spektakularnim otvorenjem, deveta po redu »Rabska fjera« povela je desetke tisuća posjetitelja na još jedno nezaboravno putovanje u srednjovjekovni Rab, slaveći time uspomenu na njegovu slobodu i samostalnu općinu - municipij. Na prepunom Trgu sv. Kristofora, srednjovjekovnom Varošu, svečanom se paradom predstavilo preko sto radionica starih zanata, među kojima i gostujuće skupine iz prijateljskih gradova Gruppo Arti e Mestieri di Montegiardino iz San Marina, Rittersgruppe iz Koengisbrunna, Arti e Mestieri iz Sežane, te tradicionalni gosti Sokolari iz Šibenika.
U nazočnosti sudaca, općinskog vijeća, plemstva i vlastele, te brojnih pučana trgovaca, obrtnika, zanatlija i umjetnika, gradonačelnik Raba Zdenko Antešić u ulozi rapskog Kneza proglasio je ovogodišnju »Rabsku fjeru« otvorenom, što je tradicionalno obilježio pucanj iz topa, podizanje zastave Fjere, te himna »Oda Rabu« u izvedbi rapskih klapa. Povorka kostimiranih sudionika Fjere u ritmu zvukova bubnjeva i fanfara uputila se potom Srednjom ulicom prema Loži i dalje prema Kaldancu »zaplovivši« u ovogodišnju rapsku srednjovjekovnu bajku. Otvorena srca nekoliko stotina Rabljana koji tradicionalno sudjeluju u Fjeri bilo individualno, ili u okviru velikih udruga i skupina poput Rapskih samostreličara, »Komina«, »Dolina«, »Rapskog tanca«, »Tunere«, »Škraparice«, »Mocire«, »Uliksa«, »Kocke«, »Gubavaca«, dječjeg vrtića »Pahuljica« i brojnih drugih, ponosno su svijetu pokazali kako njeguju i koliko cijene svoju bogatu povijest i baštinu..
Najstariji dio rapske starogradske jezgre Kaldanac, deveti je put odjenuo svoje srednjovjekovno ruho, oko 1.000 kostimiranih sudionika »oživjelo« je nekadašnji Rab, kamenite uličice osvijetlile su baklje, a zvuci bubnjeva, fanfara i srednjovjekovnih glazbala zaokružili su sliku i potpuno dočarali srednjovjekovni Rab.

Izvor: www.novilist.hr