• hr
  • en
  • de
  • it

27.02.2011. Mala Betina s dva škvera

Dok u većini hrvatskih brodogradilišta strepe za svoju budućnost jer im bruxelleska administracija prijeti zatvaranjem, iz Betine dolaze sasvim drukčije vijesti.
Lokalna vlast općine Tisno odlučila je, pored postojećega betinskog brodogradilišta, vrlo uglednog u poslovnom svijetu, izgraditi još jedno i time to malo otočno mjesto ne samo gospodarski ojačati, nego ga učiniti gotovo jedinstvenim na Mediteranu.
Naime, gotovo je nemoguće pronaći jedno otočno selo te veličine u svijetu da ima čak dva brodogradilišta.
- Osluškivali smo bilo poduzetnika i, oslanjajući se na bogatu brodograditeljsku tradiciju ovdašnjeg čovjeka, odlučili smo iz zaštićenog obalnog pojasa izuzeti deset hektara u predjelu Kapelica i prenamijeniti ga u gospodarske namjene.
Riječ je za brodogradnju vrlo atraktivnom prostoru između postojećeg brodogradilišta i mjesta Betine, kaže Ivan Klarin, načelnik općine Tisno.
Zanimljivo je da je općinska vlast ovaj posao odradila bez prevelike pompe, tako i da je i najava gradnje novog brodogradilišta za ovdašnju javnost poprilično iznenađenje.
- Uistinu moram pohvaliti izvanrednu suradnju sa Županijom, posebno Zavodom za prostorno planiranje, kao i nadležnim ministarstvima koji su nam išli naruku. Ponosan sam jer je to urađeno u samo četiri mjeseca, što je svojevrstan rekord za hrvatske prilike.
Ovih dana očekuje se natječaj za budućeg koncesionara. I premda još u javnost nismo išli s informacijom da tražimo budućeg koncesionara, odnosno investitora, zanimanje za ulaganje u gradnju novog brodogradilišta je veliko. Na stolu već imamo nekoliko pisama namjere.
Među njima je i pismo Brodogradilišta Betina čija uprava ima ozbiljne planove da se proširi na taj susjedni prostor. Također, na taj prostor pretendira i Udruženje malih brodograditelja Betine. Vjerujemo da će već 1. travnja biti poznat koncesionar, kaže Klarin.
- Očekujem da će u novom brodogradilištu za početak biti posla za najmanje 50-ak radnika, što je od velikog značenja za ovo malo otočno mjesto, pa i općinu Tisno, dodaje načelnik Ivan Klarin.

Navala
Mi smo vrlo zainteresirani za taj prostor kako bismo proširili naše brodogradilište koje je pretijesno da u špici sezone remonta primi sve brodove, kaže direktor aktualnog betinskog škvera Perica Elez.
- Godišnje remontiramo i po 200 brodova, najvećim dijelom drvenih jedrenjaka i ribarskih brodica. U sezoni remonta, od siječnja do svibnja, prava je invazija na naše navoze. Na žalost, nemamo prostora da ih sve odmah primimo, pa mnogi izgube strpljenje te idu dalje, kaže Elez.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr