• hr
  • en
  • de
  • it

26.08.2010. 'ACI' Komolac: vikendom tijesno za veće jahte

Dubrovačka "ACI" marina "Miho Pracat" u Komolcu i ove godine bilježi golemo zanimanje nautičara za godišnji vez.
Stoga se komolačka marina može pohvaliti kako od ukupno 350 "morskih" i 140 "suhih" vezova nedaleko od izvora Omble imaju 300 "morskih" te 46 stalno zakupljenih vezova na kopnu. Uprava te marine prije dva tjedna je stoga odlučila nautičarima pružiti i mogućnost polugodišnjeg veza za koji su već počele predbilježbe.
- U odnosu na prošlogodišnju sezonu, tekuća se najviše razlikuje po tome što je ovog ljeta u radnim danima manja potražnja za dnevnim vezom. No stoga je vikendima izraženiji "pritisak" na vezove, posebno od vlasnika većih, odnosno plovila dužih od 20 metara.
Upravo u tom segmentu naša ACI marina bilježi čak 10 posto veće učinke nego u ljeto 2009. godine.
Zanimljivo je također kako je ove godine znatno manje uplovljavanja plovila dugih 10-12 metara jer većina tih plovila zapravo ostaje u brojnim uvalama diljem županije, gdje još uvijek nije regulirano plaćanje ni veza ni sidrišta, čime se na nedopustiv način koriste mogućnosti jeftinijeg odmora - ističe direktor ACI marine "Miho Pracat" u Komolcu Mato Franković.
Neslužbeno smo doznali kako se najveći broj luksuznih plovila na toj vrsti sidrišta i veza nalazi u cavtatskoj uvali Tiha te u lučicama Prožura i Polače na Mljetu.
To bi, čuli smo od osoba dobro upućenih u tajne nautike, trebao biti izvrstan pokazatelj nadležnima da konačno iznađu mogućnost naplate dnevne pristojbe: ako bi taksa iznosila samo 10 eura, lokalna bi zajednica, lučke uprave i Državni proračun dobili golemi prihod.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr