• hr
  • en
  • de
  • it

12.01.2010. Na Dan grada Biograda Regata Sv. Stošije

Brojna događanja koja će se upriličiti u sklopu ovogodišnjeg blagdana Svete Stošije i proslave Dana grada Biograda 15. siječnja počinju već ovih dana.
Među prvima kao i ranijih godina su sportski susreti, a tradicionalni Malonogometni turnir "Cup grada Biograda", započinje danas 12. siječnja u sportskoj dvorani biogradske osnovne škole. U petak 14. siječnja u Dalamtian pubu Carpi more održat će se Večer domoljubne poezije kninskog pjesnika Ante Nadomira-Šutre koji će nastupiti uz domaću mušku klapu Biograd. Istu večer s početkom u 18 sati održat će se i Svečana sjednica biogradskog Gradskog vijeća na kojoj će biti uručene i nagrade Grada.
Ove godine Nagrada za životno djelo bit će dodijeljena profesoru Boži Došenu, ravnatelju biogradske Srednje škole, a za osobita postignuća u području školstva te višegodišnji predani rad u izdavaštvu i očuvanju povijesne i kulturne baštine grada. Ova nagrada sastoji se od Povelje i novčanog iznosa od dvije prosječne plače zadnjeg tromjesečja. Uz to na sjednici će biti uručena i priznanja Grb grada Biograda te izveden bogat kulturno zabavni program.
U subotu na sam Dan grada i blagdan Svete Stošije Gradska glazba odsvirat će budnicu ulicama grada, a kao i svake godine kod središnjeg križa na Gradskom groblju bit će položeni vijenci. S početkom u 11 sati u župnoj crkvi Svete Stošije održat će se i sveta misa, dok će se u istom terminu održati i atletska utrka Biograd 2011, koja se trči na relaciji Biograd-Crvena Luka-Pakoštane-Biograd.
S početkom u 11 sati i biogradski Yacht club počet će s "Regatom Sv. Stošije" na regatnom polju ispred Gradske luke. Poslijepodne i navečer slijedi otvaranje nekoliko izložbi.
U Gradskoj galeriji GrafArt Matko Trebotić "Svjetlost iz pepela i duge" o životu i radu Antona de Dominisa, dok će se u prostorijama Zavičajnog muzeja predstaviti izložbe "Ambijentalna arhitektura biogradskog područja" te "Svečano tradicijsko ruho i nakit žena biogradskog kraja".
Za kraj večeri "rezerviran" je kulturno-zabavni program pod nazivom "Tebi, grade" koji će izvesti biogradski KUD "Kralj Tomislav".
Za nedjelju je predviđena još jedna prigodna manifestacija pod motom "Recimo da obitelji", a pod nazivom "Tatamatijada" u organizaciji dječjeg vrtića Biograd. Svoj doprinos ovogodišnjoj proslavi Dana grada dat će i Pučko otvoreno učilište koje je za ovu prigodu ugovorilo gostovanje kazališta "Planet Art" s predstavom "Prekid", a koja će se u prostorijama učilišta odigrati u ponedjeljak 17. siječnja.

Izvor: www.zadarskilist.hr