• hr
  • en
  • de
  • it

07.03.2011. Prodaju se dva hrvatska otoka

Riječ je o otocima Oruda i Palacol, koje su obitelji Badurina i Marušić ponudile za otkup po cijeni od 5,8 milijuna eura. Obitelj ima uredne vlasničke papire: njihov je predak otoke kupio 1925. godine kako bi tamo držao ovce. Kažu, više nitko u njihovoj obitelji nema interesa za tom imovinom, pa su se odlučili na prodaju.

No, zakonska regulativa kaže da vlasnici otoka prvo otoke moraju ponuditi gradovima i općinama, a potom državi, prije nego ih smiju prodati strancima. Ponuda za otkup Orude i Palacola stajala je na Vladinom stolu godinu dana, a potom su vladajući na posljednjoj sjednici odlučili da se odriču prava prvokupa, čime otoke prepuštaju slobodnom tržištu nekretnina, piše Jutarnji list.

Ipak, vlasnicima pri prodaji problem predstavlja hrvatska zakonska regulativa. Naime, otoci su klasificirani kao poljoprivredno zemljište, a stranci kod nas ne smiju kupovati takvo zemljište, osim preko tvrtki registriranih u Hrvatskoj.

Vlasnik Rikardo Badurina kaže kako su pokrenuli postupak utvrđivanja pomorskog dobra i postupak prenamjene Detaljnog plana uređenja (DPU) kako bi se otoci mogli razvijati kao kreativno-turističke zone.

Inače, neslužbeno se doznaje da je još desetak vlasnika nenastanjenih otoka odlučilo prodati svoju imovinu, a izvjesno je da će Vlada i za te otoke odbiti pravo prvokupa.

Izvor: www.net.hr