• hr
  • en
  • de
  • it
Mali Losinj marina
Mali Losinj ulice
Mali Losinj ribarnica
Mali Losinj panorama
Mali Losinj apoksiomen
Mali Losinj skulptura dupina



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
19
22
21
Tmax(°C)
25
27
22


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
22
24
21
Tmax(°C)
24
26
22


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
22
Tmax(°C)
26
28
23


Mali Lošinj/otok Lošinj

Mali Lošinj/otok Lošinj     Šetnice

Na otoku Lošinju ima preko 130 km uređenih i označenih pješačkih i planinarskih staza. Šetnice Lungomare -lagane pješačke i planinarske staze uz obalu kojima se otok Lošinj može u cijelosti obići. Staze u blizini grada i hotela su popločene. Na njih se dovezuju manje zahtjevne planinarske staze na južnom dijelu otoka koje vode do osamljenih plaža.
Imaju brojne odvojke prema vidikovcima (Monte Baston) i vrhovima (Sv. Ivan). Vidikovac Monte Baston - U Malom Lošinju. Staze su lagane, smještene u park šumi Čikat i povezane sa ´Lungomare´ šetnicom. Sa vidikovca pruža se pogled na grad i luku, susjedne otoke Susak i Srakane.
Brdo Sv Ivan - Staze su srednje težine sa nekoliko manje zahtjevnih uspona (iz Velog Lošinja i uvale Krivica). Idealan pogled na Veli Lošinj i otoke Ilovik, Male i Vele Orjule.
Brdo Osoršćica i vrh Televrin (589 m) - najviša točka Lošinja. Staze su idealne za zahtjevne i iskusne planinare te početnike željne ´pravog´ planinarskog iskustva. Sa vrha pruža se pogled na cijelo lošinjsko otočje, susjedne otoke (Rab, Pag) i Istru..
Opće upute: Teže pješačke staze, zahtijevaju nošenje čvrste sportske obuće ili planinarskih cipela, te obavezno nošenje vode ili sokova, posebice tijekom ljeta. Nikako nemojte rušiti stoljetne kamene suhozide (gromače). Ako Vam se koji kamen uruši, vratite ga na mjesto. Drvena rešetkasta vrata - lese, na koje ćete nailaziti, obavezno zatvarajte za sobom. Ako naiđete na kakvu životinju, ponašajte se prirodno, umirite se i promatrajte.
Pratite oznake na terenu, ne idite stazama koje nisu označene. Mnogi puteljci i staze na otocima zapušteni su i nisu pogodni za korištenje.
Napomena: Na otocima cresko-lošinjskog otočja nema zmija otrovnica. Prema legendi ove je otoke blagoslovio Sveti Gaudencije, osorski biskup, i tako zauvijek protjerao zmije otrovnice. Dok znanstvenici još uvijek ne znaju pravi razlog, vjerujmo legendi.

   

izvor: http://www.mediteran-losinj.eu