• hr
  • en
  • de
  • it

Viška regata - pobjednici Veliki Viharnik i Mareus

Na drugoj etapi 67.Viške regate, , flota krstaša prkosila buri, i bez lomova uz poneko isparano jedro. te nešto odustajanja, uspješno završila regatu u Splitu.

Ovogodišnja 67.Viška regata od samog starta ispred Splitske luke, opravdala je epitet spartanskog jedriličarskog spektakla u kojem sudjeluju samo najhrabriji i najspremniji. Po snažnoj buri koja je regatu pratila tijekom oba plova, preko 1000 jedriličara na 140 krstaša. osjetilo je sve užitke jedrenja u ekstremnim uvjetima.
Da podsjetimo, odmah nakon starta u petak zaredali su pozivi regatnom odboru. Počelo je s lomom jarbola i odustajanja jedrilice MEGAENERGIJA sa slovenskim skiperom Urošom Žvanom, potom nakon izlaska iz Splitskih vratiju NEMIR V, legendarnog Branka Širole također slomljenog jarbola završava regatu. Potom se jedrilica PAIKEA prevrće i ima ljudi u moru. Gumenjak RO i jedrilica POLAR 2 priskaču u pomoć ostatku posade, a onda pred VISOM jedrilica Paula i još jedno prevrtanje, srećom ponovno bez posljedica.

Veliki Viharnik stigao prvi u cilj u Visu u 11:40 sati. Na suncem okupanoj rivi dočekali su ga brojni Višani i gosti Visa, a u 16:33 i posljednja jedrilica je prošla ciljnu ravninu. Unatoč brojnim lomovima i prevrtanjima, nije bilo ozljeda među jedriličarima i prva etapa je uspješno privedena kraju.
Issa Adria nautica se pokazala kao odličan domaćin jedrilicama, dok se za dobar provod jedriličara, pobrinula Turistička zajednica i Grad Vis, dobro pripremljenim zabavnim programom i autohtonom gastro i enološkom ponudom otoka. Subota je bila rezervirana za regatu u viškom portu, a start druge etape VIS - SPLIT, dan je točno u 9.00 sati u nedjelju. Jedrilo se po snažnoj buri koja je zadavala silne probleme jedriličarima, ali ovaj put nije bilo lomova i prevrtanja, no bilo je otkazivanja kormila, uništenih jedara i odustajanja, i to ponajviše u Viškom kanalu gdje su uvjeti za jedrenje bili iznimno zahtjevni.
Na vodećoj poziciji u drugoj etapi izmjenjivali su se maxi krstaš Marina Kaštela i Veliki Viharnik. Sve od Splitskih vrata trajali su pokušaji trajnog preuzimanja vodstva od strane Velikog Viharnika koji je ipak uspio učvrstiti vodeću poziciju i zadržati je do ulaska u cilj u Splitu.

Tako je slovenska posada na čelu s Dušanom Puhom, osim što je u oba plova prva ušla u cilj, postala i pobjednik 67. Viške regate po OPEN sustavu natjecanja. Dok je pobjednik po ORC-u jedrilica MAREUS s kormilarom Krešimirom Djakulovićem.


KONAČNI REZULTATI 67. VIŠKE REGATE

OPEN
1. VELIKI VIHARNIK - JK PIRAT, kormilar Dušan Puh,
2. ANADORA - JK LABUD ,kormilar Mate Arapov,
3. MARINA KAŠTELA i 3. JK MARINA KAŠTELA, kormilar Joško Berket



ORC

1. MAREUS - JK SPINUT, kormilar Krešimir Djakulović.
2. JONATHAN 3 - JK Trogir, kormilar Igor Hrelja 
3. ALL FOR ONE - JK LABUD, kormilar Karlo Kuret

Izvor: www.jklabud.hr