• hr
  • en
  • de
  • it
Panorama sidrišta Saplunara photo: beach-management.com
Pješčana plaža Saplunara otok Mljet photo: turistipercaso.it
Brodovi u Saplunari photo: beach-management.com
Kupači na plaži Saplunara otok Mljet photo: beach-management.com
Motiv sa sidrišta Saplunara photo: www.apartmani-mljet.com
Apartmani u Saplunari photo: www.apartmens.com



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
19
21
18
Tmax(°C)
25
26
19


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
18
22
18
Tmax(°C)
26
27
20


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
18
22
20
Tmax(°C)
27
28
21


Saplunara/otok Mljet

Saplunara/otok Mljet     Uvala Saplunara

Predio Saplunara (Velika i Mala) je 1965. proglašen je zaštićenim krajolikom. Osim same Saplunare, područje uključuje i predio Uvale Blaca. Kao i Blaca, Saplunara je značajna zbog prisutnosti nekih kritično ugroženih biljnih vrsta, kao što je Pancratium maritimum. Međutim, te zajednice nisu sačuvane kao u Blacama. Saplunara je dio ekološke mreže.

Naime, Saplunara (Velika i Mala) je lako dostupna automobilom, zbog čega je u većoj upotrebi i izloženija pritiscima. To je rezultiralo značajnom degradacijom vrijedne flore na plažama. Raznolikost morskih staništa nije značajna. Od sadržaja na plaži (plažama), postoji mobilna WC-kabina, ležaljke i bar (Mala). Također, postoje informativne ploče s informacijama o ključnim vrstama koje se mogu vidjeti na plaži. U pozadini plaže je parkiralište za dvadesetak automobila. Čistoća plaže je izvrsna (smeće i kakvoća mora).

 

Kao i Blaca, Saplunara je prostornim planom određena kao prirodna plaža. U uvali postoji značajan pritisak nautičkog turizma (sidrenje). U uvali je i luka otvorena za javni promet lokalnog značaja, s dvadeset vezova. U uvali nema kanalizacijskih ispusta. Planiran je odvodni kanal, uređaj za pročišćavanje i podmorski ispust, ali na sjevernoj strani otoka. Temeljem novog županijskog prostornog plana, u blizini plaža predviđene su velike turističke zone, što može biti veliki pritisak za cijelo područje.

 

Optimalni prihvatni kapacitet kreće se između 77 i 309 kupača za obje plaže.

Izvor: www.beach-management.com