• hr
  • en
  • de
  • it
Porec find-croatia com.jpg
Porec s mora_www to-porec com.jpg
Porec_lucica_www to-porec com.jpg
Porec_festival malvazija_www to-porec com.jpg
Porec stari grad www adria24 com.jpg
Poreč plan luke photo:www.porec-port.com



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
19
23
21
Tmax(°C)
25
27
21


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
20
Tmax(°C)
25
28
22


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
24
20
Tmax(°C)
26
29
22


Poreč/Istra

Poreč/Istra     Poreč nekad

Porečki stari grad čitav je turistička pozornica: mjesto gdje možete učiti iz spomenika prošlosti, čitati s lica kuća i s kamenih ploča kojima su popločane ulice nastala još u Rimsko doba.

Poreč, Parenzo, latinski - Parentium. U burnoj dvomilenijskoj prošlosti gradom kao da je prohujala cijela evropska povijest: Rimljani, Aquilea, Huni, Bizant, Slaveni, Avari, Ostrogoti, Langobardi, Franci, Venecija, Napoleon, Austrougarska, Italija, Jugoslavija - danas Hrvatska. Ovaj gradić-poluotok naseljen je još u doba pretpovijesti. U današnjem obliku osmislili su ga Rimljani prije dva tisućljeća, nakon što su pokorili starosjedioce Histre. Grad je najprije vojni logor, potom utvrđen grad, da bi prerastao u značajni upravni i gospodarski centar, zvan Colonia Iulia Parentium.

Do dana današnjeg Poreč je sačuvao jasan urbanistički antički raster, a dvije glavne ulice staroga grada i danas, baš kao i prije dvije tisuće godina, nose naziv Decumanus i Cardo Maximus. Tu je i veliki trg - forum, pored kojeg su ostaci Martovog i Neptunovog hrama.

Jedinstveni spomenik je Eufrazijana, ranokršćanska katedrala, ali tu su i mnogi drugi rječiti svjedoci 2.000 godina duge povijesti grada.

Povijesna jezgra Poreča je i mjesto raznolike zabave. Drevni Decumanus, glavna starogradska ulica u ljetnim je mjesecima nezaobilazno mjesto šetnje. Ako i niste ništa posebno planirali, nešto će sigurno zaokupiti pažnju: jazz u Lapidariju muzeja ili koncert ozbiljne glazbe u Bazilici, ljetni koktel na drevnom trgu Marafor, ili naprosto promatranje rijeke ljudi s kojom se mimoilazite. Kamo god se u starom gradu uputili, svako mjesto ima posebnu draž jer pulsira i davno prošlim vremenima i suvremenošću. A neke od ulica i trgova pozornica su ljetnog Street arta.


Izvor: http://www.istra.hr/porec/