• hr
  • en
  • de
  • it
Porec find-croatia com.jpg
Porec s mora_www to-porec com.jpg
Porec_lucica_www to-porec com.jpg
Porec_festival malvazija_www to-porec com.jpg
Porec stari grad www adria24 com.jpg
Poreč plan luke photo:www.porec-port.com



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
19
23
21
Tmax(°C)
25
27
21


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
20
Tmax(°C)
25
28
22


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
20
24
20
Tmax(°C)
26
29
22


Poreč/Istra

Poreč/Istra     Obavezno pogledati u Poreču

Eufrazijana
Eufrazijeva Bazilika predstavlja najvrjedniji spomenik kulture u Porecu. Sagradena je na temeljima ranije trobrodne bazilike polovinom VI stoljeca u doba biskupa Eufrazija po kome je zadržala ime.
Turisticki obilazak moguc je svakodnevno, osim u vrijeme vjerskih obreda. Moguce je i popeti se na zvonik sa vidikom na Porec i okolicu.
Kompleks Eufrazijeve bazilike predstavlja i svjetski znacajan povjesni spomenik što je 1997. godine potvrdeno od strane UNESCO organizacije, uvrštenjem u svjetsku kulturnu baštinu.


Sjeverna kula
Uz zaljev Peškera, na sjeveroistočnoj strani starogradske jezgre, nalazi se Sjeverna kula podignuta u 15. stoljeću s djelomično sačuvanim obodom.
Peterokutna kula
Na početku današnje Decumanove, središnje gradske ulice, na ulazu u starogradsku jezgru podignuta polovicom 15. stoljeća u gotičkom stilu i s reljefom mletačkog lava na pročelju Peterokutna kula uz koju su do francuske okupacije bili sačuvani i dijelovi kopnenih gradskih vrata.
Kanonika
Monumentalna zgrada Kanonika, prema mišljenju mnogih najkvalitetniji primjerak romaničke izgradnje, dovršena je 1251. godine.
Srednjovjekovni bedemi
Opasan zidinama oko poluotoka, Poreč se uspješno branio od neprijatelja sve do 18. stoljeća
Istarska sabornica
Izvorno predstavlja gotičku franjevačku crkvu iz 13. stoljeća, a nalazi se između parka Jurja Dobrile i Laginjine obale. Unutrašnjost zgrade uređena je u baroknom stilu polovicom 18. stoljeća, dok se na stropu nalazi barokna štukatura s iluzionističkim freskama smještenim u medaljonima.
Marafor, forum romanum
U 1. stoljeću stanovnici Poreča dičili su se najvećim rimskim svetištem u Istri tzv. Martovim ili Velikim hramom koji je ujedno bio i najveći na Jadranu.
Kuća Dva Sveca
Mala jednokatnica izgrađena tijekom 14., odnosno 15. stoljeću u romaničkom stilu nalazi se u Ulici Sv. Maura.
Veliki Neptunov hram
Veliki hram, od kojeg su sačuvani samo fragmenti antičkog hrama posvećenog Bogu mora Neptunu, nalazi se u sjeverozapadnom dijelu grada u neposrednoj blizini Trga Marafor. Ostaci, točnije dio zida i temelja, antičkog hrama koji je, prema mišljenju povjesničara, najveći u Istri, datiraju iz 1. stoljeća.
Gotička kuća
U središnjoj gradskoj ulici, Decumanus, nalazi se gotička palača s raskošnim dvostrukim triforama izgrađena 1473. godine u stilu cvjetne gotike.
Okrugla kula
Podignuta u drugoj polovici 15. stoljeća, Okrugla kula nalazi se u neposrednoj blizini Narodnog trga. Budući da je dobro očuvana, posjetiteljima je dozvoljeno i uspinjanje na vrh, odnosno na terasu Okrugle kule.
Palača Zuccato
Na Trgu Matije Gupca, nekadašnjoj Piazzi dei signori, odnosno Gospodskom trgu, sačuvan je samo jedan niz nekadašnjih kuća među kojima se nalazi i skladna gotička i barokna palača Zuccato.

 

 

Izvor:http://www.istra.hr/porec/