• hr
  • en
  • de
  • it
Pumpa u Ubliju na Lastovu photo: www.worldcruisingguide.com



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
21
Tmax(°C)
26
28
22


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
23
Tmax(°C)
26
27
23


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
23
24
23
Tmax(°C)
27
29
23


Ubli/otok Lastovo

Ubli/otok Lastovo     Neodoljivo Lastovo

Za početak jedna preporuka: ako ste odlučili posjetiti Lastovo,obvezno ponesite jedan dugi rukav. Bit ćete nam zahvalni na savjet unakon što vas na višesatnoj vožnji trajektima ili katamaranom stegne hladnoća u brodskim salonima iz klima razgaljenih na maksimum. Šteta bi vam bilo boravak na ovom prekrasnom i prilično udaljenom otoku provesti udruštvu dobre prehlade, pa ne uživati u okružju jedinstvenog arhipelaga i njegovih 46 otočića iz sastava Parka prirode Lastovsko otočje.
Otok Lastovo je njihov centar, jedini je naseljen, nosi i naziv AugustaInsula ili Carski otok, a kuriozitet mu je da posjeduje 46 crkvica iisto toliko polja. Lastovo je nevjerojatan spoj divlje prirode, iznimno bujne vegetacije, brojnih uvala s kristalno čistim morem, i pet naselja koje ćete teško upoznati ako nemate vozilo. Ili niste u dobroj biciklističkoj kondiciji. S obzirom na katastrofalno visoku cijenu trajektne karte, naša vam je preporuka da nekoliko dana prije dolaska na otok rezervirate rent-a-car.
- Nemamo zmija otrovnica, imamo savršeno čisto more i bezbroj uvala do kojih se može doći cestama istazama. Ako ste za još malo brodske vožnje, onda ne propustite uvalu Saplun i njenu prekrasnu pješčanu plažu na pola sata udaljenom otočiću.Tu su i odlične biciklističke staze, savršeni vidikovci kao što je onajna brdu Hum gdje se nalazi helidrom, pokraj Kaštela ili iz okružjalanterne Struga.
S obzirom na geološki položaj otoka, nepostojanje industrije, otočje ima najmanje svjetlosno zagađenje. Zato ovdje redovn odolaze znanstvenici kako bi proučavali noćno nebo - kaže Marin Katić, uz Đanija Frlana voditelja agencije More tours i lastovske galerije Stranj, u sklopu koje se nalazi otočna etnozbirka.
A kada ste već došli, red je da vas virtualno provezemo, prvo od Ublija itrajektne luke, te nekoliko kilometara dalje do Pasadura, drugog naselja s otočića, mostom vezanog uz veće Lastovo. Vožnjom uz obalu po Pasaduru dolazi se do Jurjeve luke u kojoj je nekada bila stacionirana JNA vojska. Danas se tu gnijezde jedriličari koji u duboku i mirnu valu dolaze na kupanje i odmor. Lastovo, glavno naselje, od Ublija je udaljeno deset kilometara, a u njemu vam svakako preporučujemo šetnjicu ipogled na jedinstvene lastovske fumare.
- Oni su naš zaštitni znak, domaći su se čak natjecali koji će imati veći, prepoznatljiviji. Tu su iprekrasne stare kuće, po građi vrlo slične dubrovačkim ljetnikovcima. Lastovo je jedino kopneno naselje, a iz njega cesta vodi do zaštićene ribarske Lučice, te turističkih Pasadura, Ublija, Zaklopatice i Skrivene luke - kaže Marin.
Dok ste još u mjestu svakako posjetite župnu crkvu koja čuva rad nepoznatog autora iz 13. stoljeća, ikonu Pietu,oslikanu i na poleđini, te pod staklom čuvanu dragocjenu brončanu zdjelu, dar uvaženog Lastovca
Dobre Dobričevića.
Od šetnje se brzo ogladni pa vam preporučujemo đir preko konoba u samom mjestu ili restorana u Skrivenoj luci i Zaklopatici. A na repertoaru bi se mogli naći domaća hrana, dobra ribica ili jastog, lastovski brodet, skalice ili kotenjata po kojima je otok poznat.
I nešto važno, s Lastova se kući ne može otići praznih ruku. Vridan svit koji ovdje živi prirodu je stavio u bočice, mirišljave vrećice, paketiće. I zato kući nema bez ukiseljenog motara, kapara s lastovskih kamenih kuća, šparoga, pesta,šalše od domaćih poma, kotenjate, ili likera punog mirisa i okusa slastovskih polja. Tu su i kreme od kantariona, mirišljavi sapuni,broštulane mjendule ili domaće vino. U krajnjem slučaju ponesite kamenčić, da vas podsjeća na otok za koji kažu da duboko čuva neke posebne tajne moći.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr