• hr
  • en
  • de
  • it
Pumpa u Ubliju na Lastovu photo: www.worldcruisingguide.com



18.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
21
Tmax(°C)
26
28
22


19.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
21
24
23
Tmax(°C)
26
27
23


20.09.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
23
24
23
Tmax(°C)
27
29
23


Ubli/otok Lastovo

Ubli/otok Lastovo     Lastovo 2016

S Lastova stižu odlične vijesti kojima će se obradovati ljubitelji tog udaljenog otoka, a nas je najviše obradovalo što bajkovite priče koje se o Lastovu pričaju itekako imaju uporište. Zamislite, na svoju poučnu stazu ucrtali su čak i zvijezde!

Barem tri dobre vijesti emitirane su krajem tjedna s Lastova, dalekog otoka koji se sve više ucrtava u svijest otokoljubaca.
Prva je da je škoj dobio poučnu stazu pod nazivom 'Preko sadašnjosti do prošlosti', kreativno promišljeni kružni vijađ puteljcima od Trga poklada u središtu mjesta, koji preko Lokve i vinograda vodi u srce lastovske priče u kojoj se flora, fauna i ljudska zbilja isprepliću u jedinstveni fenomen života. Druga je da su turisti dobili posebnu zabavnu turističku mapu s kojom svoje šetnje i fascinacije Lastovom mogu proširiti i izvan staze, a kad se dobro umore, eto im i Lastovske kuharice, treće dobre vijesti u kojoj su pobrojane sve tradicionalne lastovske delicije.
Ti projekti plod su osmogodišnjeg druženja udruge Sunce iz Splita, Parka prirode Lastovsko otočje i Lastovaca, a sve skupa je dio SEA Med projekta, čija bi se plemenita ideja dala u jednoj rečenici prepjevati u stih: samo ona turistička destinacija koja potiče čuvanje prirodnih vrijednosti ima budućnost.
'Poučna staza duga je 6.4 km s mnoštvom ploča, putokaza, igara, planisferom sa zvjezdanim nebom...' kaže Milena Šijan iz Udruge Sunce, pojašnjavajući kako svaka od 11 postaja na stazi istodobno zabavlja, informira ali i podučava.
'Primjerice, igrica vas poziva da smještajući biljke, i životinje u njihovo prirodno stanište osvještavate njihov međusobni suodnos, kao i vašu odgovornost kao turista da taj suodnos ne poremetite', kaže Milena Šijan. Osim toga, staza prolazi pored važnih kulturoloških lokaliteta - crkvice Sv Lucije i Sv Ilije, ali i kroz maslinike i vinograde, pa šetač dobiva i brojne informacije vezane uz povijest ili i tradicijski oblik života. A ni zvjezdano nebo nije slučajno uvršteno. Lastovo je mjesto s najmanjim svjetlosnim zagađenjem u Hrvatskoj, što će reći da su vam tek tu zvijezde nadohvat ruke! Informacije na pločama postavljene su na hrvatskom i engleskom jeziku, a dok ovo čitate, upravo prvi posjetitelji čine prve korake.
Giorgia, koju smo zatekli na Trgu poklada prije neki dan je iz Barija skoknula do Dubrovnika, dobar glas ju je doveo do Lastova.
'Obožavam ovakve staze, na zanimljiv način mi ukazuju na detalj koje bi mi inače promakli ili bih pored njih prošla potpuno nesvjesna. Uz to šetnja spada u aktivni odmor, a ljetna kiša u maslinicima zvuči mi romantično. Kažete da su zvijezde najbliže u Lastovu, to svakako moram reći partneru', smije se Giorgia, dodajući kako je odavno slušala o Lastovu, a ove godine se i uvjerila kako priče koje se pričaju s talijanske strane o njegovim ljepotama nisu napuhane.
'Masovni turizam oduzima Mediteranu onu draž koje ga čini posebnim. Zato mi se ideja o održivim razvoju koju promiče ova staza posebno sviđa', kaže Giorgia uvjerena kako će se sigurno poslužiti i zabavnom kartom otoka.
Milena Šijan objašnjava kako je jedna od poruka staze i poduka o principima neostavljanja tragova - neka vrsta pravila ponašanja u prirodi kojima se turiste upućuje na razvijanje ekološke svijesti. Čak je i kuharica promišljana u tom smislu - uz svaki recept stoji i informacija o minimalnoj veličini ribe ili jastoga koja se može poslužiti.

Turiste će obradovati materijali koji im omogućuju lakše snalaženjeTuriste će obradovati materijali koji im omogućuju lakše snalaženje na Lastovu.

'Posebno mi je drago što je ta priča s lastovskom kuharicom dobro primljena među ugostiteljima i u lokalnoj zajednici. S jedne strane to je prilog očuvanju osebujne kulinarske baštine, ali i širenje uputa o tome kako kuhati s ekološkom sviješću', kaže Šijan, koju posebno raduje to što se tijekom svečanosti otvaranja staze u zajedničkoj akciji okupilo osam lastovskih OPG-ova koji su prezentirali svoje proizvode.

'Možda zvuči čudno, ali to je prvi put da su se svi skupili zajedno. U osam godina našeg rada na Lastovu lokalna zajednica najprije nas je gledala sumnjičavo. Posebno su bili skeptični kad smo im prezentirali planove i pokušavali ih podučiti predradnjama važnim za projekt održivog otoka. Na radionicama su se već malo opustili, ali kad su vidjeli konkretne rezultate - primjerice stazu ili kuharicu - shvatili su stvarnu vrijednost učinjenog. Nadam se da će im ova iskustva poslužiti i da sami osmisle vlastite inicijative. Kad postoje dobre ideje i volja, novac za provedbu se puno lakše nađe', kaže Milena, dodajući kako je projekt rađen u partnerstvu s WWF-om (svjetska organizacija za zaštitu prirode), Ministarstvom za zaštitu okoliša i prirode, Ministarstvom turizma i Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu (HAOP).

Udruga Sunce u svojim projektima nije se zaustavila samo na Lastovu, slične projekte provodi i na Dugom otoku u Parku Telašćica pa dobre vijesti uskoro možemo očekivati i iz tog dijela Jadrana. Jedna od njih je - poučna staza. I to ne obična - ova će biti pod morem!

Izvor: www.tportal.hr Josip Antić