• hr
  • en
  • de
  • it

Ministarstvo turizma ne zanima najbolji eko centar na svijetu

Eko centar 'Caput Insulae' Beli nakon 18 godina truda, rada i dobivenih raznih nagrada, prošli je mjesec u Finskoj, u jakoj konkurenciji s mnogobrojnim svjetskim turističkim agencijama i nacionalnim parkovima, proglašen najboljim na svijetu za projekte održivog razvoja u turizmu, no unatoč tome, čelni čovjek Centra dr. Goran Sušić iz Ministarstva turizma i Grada Cresa nije dobio ni čestitku, a kamoli novčanu potporu

Svjestan neoptimistične situacije u cijeloj zemlji, dr. Goran Sušić ipak se nada da će iz nje nekako ‘isplivati'. Eko centar ‘Caput Insulae' dužan je, naime, creskoj školi za najam zgrade u kojoj je smješten, u Belom na otoku Cresu, 10.500 kuna za proteklih sedam mjeseci te 6.000 kuna za prošlu godinu. Hrana za životinje kupljena je u Cresanki, a dug se popeo na 12.000 kuna. Centar nema vodovod pa se voda dovozi iz Cresa, što stoji 1600 kuna mjesečno, a struja 3000 kuna mjesečno.

'Režijski troškovi su nam toliko veliki da smo sve ljude, jednog po jednog, morali otpustiti, sveli smo se samo na jednog zaposlenog na određeno vrijeme i četiri volontera, ali bez zaposlenih ne možemo raditi', govori Sušić.
No gro dugovanja ovog eko centra, kojem je Skål Club International dodijelio godišnju nagradu za projekt 'Ekoturizam na Tramuntani kao metoda zaštite prirodnog i kulturno-povijesnog nasljeđa', mogao bi se pokriti novcem koji je zaradio, a nije dobio, te sredstvima koja su očekivali, ali nisu dobili.

'Imamo školu u prirodi za školsku djecu, a 90 posto agencija koje su nam djecu dovodile, od svibnja do danas nisu podmirile račune. Iznos je to od 40.000 kuna, a od Grada Cresa ni ove niti prošle godine nismo dobili sve što je proračunski obećano. Grad čak nije prihvatio ni kompenzaciju sa školom kojoj smo mi dužni za najam. Gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako je 2009. službeno otvorio naše oporavilište za supove, proglasili smo ga i kumom oporavilišta, a on je obećao da će brinuti o svome kumčetu', kaže Sušić, koji će, ako se situacija ne popravi, biti prisiljen zatvoriti Centar.

Unatoč teškoj financijskoj situaciji, Eko centar 'Caput Insulae' osvojio je titulu najboljeg na svijetu, a prošle je godine nagrađen Plavim cvijetom - priznanjem za najbolji projekt u Hrvatskoj koji promovira prirodno nasljeđe, te brojnim drugim.

'Ponosni smo. Dokaz je to da smo dobra, kvalitetna organizacija, korisna društvu. Posljednja nagrada potvrđuje da nas kao takvu prepoznaje i međunarodna, stručna javnost i da smo na ispravnom putu, no veliko nam je iznenađenje da od Ministarstva turizma RH ne dobivamo ništa. Obratili smo se glasnogovornici ministra Bajsa, misleći da će nam bar ove godine odobriti projekt, no na svjetskom priznanju nisu nam ni čestitali', razočaran je Sušić.
Dodaje da 's jedne strane promoviramo eko turizam koji je šansa cijele Hrvatske, ne samo otoka Cresa, jer to je resurs koji imamo, a s druge strane, metoda zaštite prirode znači ako imate eko turizam, dovodite posjetitelje i donosite prihod, onda će on garantirati da ćete očuvati resurs. No mi smo u Hrvatskoj generalno lijeni, najviše bismo voljeli da nam turisti ni ne dođu, da se ne moramo njima baviti, a u stvarnosti eko turizam traži dosta rada'.
Inače, iz oporavilišta za bjeloglave supove prošlog ih je vikenda pušteno osam, koji su se nakon dugotrajne brige i liječenja oporavili, a ostalo ih je šest o kojima i dalje treba skrbiti i hraniti ih jednom do dvijema ovcama tjedno.
Centar će se 1. studenog, kao i inače, zatvoriti, volonteri će nastaviti hraniti supove i ostale životinje, a hoće li ga u proljeće biti moguće ponovo otvoriti, još je neizvjesno.

Gradonačelnikova šutnja
Creski gradonačelnik se na naše pozive nije javljao, a Mirko Parat, ravnatelj Osnovne škole u Cresu, kojoj Eko centar 'Caput Insulae' duguje novac za najam zgrade kaže da bi mu bilo drago da se Centar u Belom održi zbog turizma te se nada da će na skorom sastanku sa Županijom i dr. Sušićem uspjeti pronaći zajednički jezik.

Izvor: www.tportal.hr