• hr
  • en
  • de
  • it

Županija nas je izigrala oko Marine Slano

Ingra osporava natječaj Dubrovačko-neretvanske županije za davanje 15-godišnje koncesije za Marinu Slano, na koji su se javili ACI i Atlantska plovidba, te apelira na vijećnike Dubrovačko-neretvanske županije da prije donošenja odluke dobro provjere sve činjenice i postupe u skladu sa zakonom. U "Ingri" su spremni, kaže glasnogovornik Vladimir Villach Čeliković, i na žalbeni postupak te podizanje kaznenih prijava jer je neovlaštenim davanjem vrijedne dokumentacije na upotrebu trećim osobama, a o tome se radi u ovom slučaju, počinjeno kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti.
- Dubrovačko-neretvanska županija je bez znanja "Ingre" kao partnera i suvlasnika zajedničke tvrtke "Marina Slano" d.o.o. osnovane 2004. godine raspisala i provela natječaj za izbor budućeg koncesionara marine. Za natječaj smo doznali tek kada je u medijima objavljeno da su ocijenjene ponude i da bi koncesiju trebao dobiti ACI. Natječaj je, naime, objavljen u Narodnim novinama i nismo znali za njega, a zanimljivo je da na web-stranicama Dubrovačko-neretvanske županije nema ni riječi o tome - kaže glasnogovornik "Ingre".

- Dubrovačko-neretvanska županija je bez znanja i odobrenja "Ingre", iskoristila "Ingrinu" projektnu dokumentaciju Marine Slano na temelju koje je "Ingra" dobila i lokacijsku dozvolu, te tu dokumentaciju nezakonito ustupila drugim ponuđačima za koncesiju marine - navodi se u priopćenju "Ingre" u kojoj iznose i optužbe za sukob interesa. - Iz medija doznajemo da su se na natječaj za davanje koncesije javili ACI Club i Atlant Marina Slano, a stručno županijsko povjerenstvo je odlučilo da je ACI-jeva ponuda najbolja.
Da je riječ o neprimjerenim postupcima, govori i činjenica o sukobu interesa budući da je tajnik Dubrovačko-neretvanske županije i predstojnik ureda župana Blaž Pezo, ujedno i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora ACI-ja, tvrtke najboljeg ponuđača - kaže se u priopćenju "Ingre" te objašnjava kako su s Dubrovačko-neretvanskom županijom prije osam godina osnovali tvrtku "Južni Jadran Nautika" d.o.o. u kojoj "Ingra" ima većinski udio, a potom su općina Dubrovačko primorje i "Ingra" zajedno osnovale tvrtku "Marina Slano" d.o.o.

Ta je tvrtka ishodovala lokacijsku dozvolu za marinu, koju je financiralo krovno društvo "Južni Jadran Nautika", pri čemu je "Ingra" u projekt uložila najviše sredstava i znanja, te imala i troškove osoblja i logistike.
- Smatramo neprihvatljivim da nas županija, kao partnera, nije obavijestila o raspisivanju natječaja i ustupanju "Ingrine" dokumentacije i lokacijske dozvole drugim ponuđačima bez našeg znanja i suglasnosti. Ni jedno od spomenutih društava nikada nije dalo suglasnost da se dokumentacija smije javno koristiti, ponajmanje kao dio ponudbene dokumentacije.
Nakon što je Županija protuzakonito dala na upotrebu trećim osobama dokumente koji pripadaju društvima "Marina Slano" i "Južni Jadran Nautika", sada se ograđuje od tih dokumenata te upućuje njihove neovlaštene korisnike da tuže zakonite vlasnike dokumenata za eventualne netočnosti koje se u njima možda nalaze - zaključuje se u priopćenju iz Ingre.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr