• hr
  • en
  • de
  • it

Zrakoplov na moru postaje - brod

Tvrtke European Coastal Airlines i Adriatic Seaplanes u mješovitom hrvatsko-njemačkom vlasništvu, ne odustaju od povezivanja priobalja i otoka Dubrovačko-neretvanske županije hidroavionima, a kao najizglednije lokacije uzletišta spominju se Dubrovnik, Lastovo i Korčula.

Potvrđeno je to na sastanku predstavnika panoramskih zračnih prijevoznika s ravnateljima lučkih uprava na području Dubrovačko-neretvanske županije, Lučke kapetanije, Pomorske policije, Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, Zavoda za prostorno planiranje te predstavnika zainteresiranih gradova i općina.

Sudionici rasprave u organizaciji najjužnije županije iskazali su zanimanje za povezivanje Lastova i Korčule s Dubrovnikom te dalje s Hvarom, Visom i Splitom. Istaknuto je kako su uzletno-sletne površine za hidroavione dio već postojećih plovnih putova, dok bi utvrđivanje novih dodatno usporilo ostvarivanje projekta.

Grad Dubrovnik je u prostorno-planskoj dokumentaciji već ranije odredio poziciju zračne luke na moru na Batahovini, uz još neka rješenja unutar lučkih područja luka otvorenih za javni promet. Uzletište u lastovskim Ublima također je unutar lučkog područja luke otvorene za javni promet te je rješenje na otoku Lastovu prilično izvjesno.
Na sastanku su istaknute moguće teškoće oko određivanja lokacije aerodroma na moru u Korčuli gdje se otvoreno lučko područje preklapa sa zonom zaštite graditeljske baštine grada Korčule, a prepreka je i negativan stav Konzervatorskog odjela za rješenjem aerodroma unutar zaštićenog područja.
Na snazi je i preporuka Ministarstva prometa i zaštite okoliša prema kojoj smještaj "hidroaerodroma" treba tražiti unutar lučkih područja luka otvorenih za javni promet, a izvan područja kroz izmjene prostorno-planske dokumentacije, iako dugotrajnost postupka donosi rizik odustajanja dosad zainteresiranih kompanija.
Kako potencijalni ulagači ne bi odustali od investicije, prijeko potrebno je brzo utvrđivanje lokacija aerodroma na vodi, te definiranje uvjeta natječaja za koncesiju i odabir operatora koji bi dobio i ovlaštenje za ishođenje lokacijske dozvole koju za sve aerodrome, pa i one na vodi, izdaje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, zaključak je sastanka.

Zrakoplov na moru postaje - brod
Zanimljivo je da se prema važećem Zakonu hidroavion dok je u zraku smatra avionom, a pri slijetanju na moru brodom, zbog čega ne smije glisirati 300 m od obale. U luku smije pristajati kao brod, ali s obzirom na to da ima krila, tehnički ne može pristajati uz obalu, te bi vjerojatno bio potreban ponton, za koji je potrebna lokacijska dozvola, te koji bi se dao u koncesiju - pojasnili su jesenas iz Ministarstva pomorstva RH.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr