• hr
  • en
  • de
  • it

Zove me kruzer i početna plaća od šest tisuća kuna

Teški uvjeti rada i veliki početni troškovi ne sprječavaju brojne hrvatske konobare, kuhare i druge radnike da potraže posao na američkim kruzerima.
Zbog gospodarske krize, sve više Hrvata sanja o poslu na kruzeru misleći kako će u godinu dvije zaraditi više negoli u Hrvatskoj u deset godina. Rijetki su svjesni da se na kruzerim radi 10 do 12 sati dnevno, sedam dana u tjednu, piše Marijana Šešo za Slobodnu Dalmaciju, piše mojposao.hr
Pronalaženjem radnika u Hrvatskoj se bave dvije agencije, Uspinjača iz Zagreba te A priori iz Lovrana koje imaju dopusnicu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za posredovanje pri zapošljavanju hotelskog osoblja na brodu. "Početnička plaća uz prvi ugovor je 6000 kuna, no kasnije se napreduje te se može zaraditi znatno više", tvrdi Suzana Viškić- Žagar, vlasnica agencije A priori iz Lovrana koja posreduje za američku kompaniju 'Carnival Cruise Lines'. Realnost pokazuje da je plaća daleko manja zbog početnih troškova osim ako se ne odlučite za dulji ostanak na brodu.
„Zahvaljujući potvrdi o stalnim prihodima, uspio sam nakon prvog šestomjesečnog ugovora dobiti krediti i otplatit prvu ratu za stan. Kredit se sam otplaćuje jer stan iznajmljujem, a spavam kod roditelja", kaže jedan anonimni kruzeraš koji redovito odlazi na kruzere. Njegov kolega na brodu radi već sedam godina, a planira još toliko. Od perača sudova napredovao je do pozicije menadžera. „Nisam se proslavio na uvodnom razgovoru, no znanjem engleskog i komunikativnošću toliko sam odskakao da su me brzo promaknuli. Sada sam na visokoj poziciji u administraciji i zarađujem odlično, kaže on.
Turistički brodovi zapošljavaju animatore, fotografe, prodavače, masere, kozmetičare i sva zanmanja koja treba jedan mali grad. No, najtraženiji su poslovi hotelskog osoblja za koje postoji i najveća ponuda. U Hrvatskoj se prijavljuju ljudi iz svih krajeva, a za prvu poziciju na brodu, dobno ograničenje je 21 do 29 godina. Najčešće nema visokoobrazovanih jer je neophodno iskusto u poslovima koje želite raditi.
"Trenutačni omjer zaposlenih zahtjeva i zaposlenika je 10:1, a od onih koji prođu selekciju zaposli se svaki drugi", objašnjava Siniša Golač, direktor agencije 'Uspinjača'. Najviše oglasa za posao može se pronaći u sezoni i posezoni, a često se čeka i nekoliko mjeseci, no interes u Hrvatskoj je sve veći.

Izvor: www.ezadar.hr