• hr
  • en
  • de
  • it

Znate li koliko INA plaća najam na Zapadnoj obali?

Znate li koliko košta najam dvosobnog stana od 70-ak kvadrata na splitskim Mejama. Najmanje oko 600 eura iliti 4500 kuna. Dakle, 64 kune po četvornom metru da bi s obitelji živjeli na prestižnoj lokaciji. Samo živjeli! INA je pak na obližnju i još prestižniju lokaciju ispred hotela "Marjan", budućeg "Hiltona", došla poslovati i zarađivati.
Bit će na toj poziciji i u cijelome Splitu potpuni monopolist kada je riječ o točenju goriva u brodice i jahte, nalazit će se praktički na vratima ACI-jeve marine u koju stalno uplovljavaju njezini kupci, koristit će za svoj biznis oko 1000 kvadrata kopna i jednako toliko mora. I za sve te prirodne i financijske blagodati koje su joj ustupljene, plaćat će Županiji mjesečnu koncesiju od 4291 kunu i još jedan posto od godišnjeg prihoda crpke!
Dakle, dvije kune po četvornom metru i oko 10 lipa po litri prodanog goriva za ekonomsko korištenje - kažu tako naši stratezi - obalnog pojasa kao najvrednijeg hrvatskog resursa. Puno ili malo? Što se fiksne cijene koncesije tiče, suvišno je išta reći, jer se prosječan čovjek odmah zapita koliko onda, lipa mislim, vrijede oni obični hrvatski resursi, a još mu i svakakve druge gluposti padnu na pamet.
Primjerice, da Maiora 33, poznatija kao bivša jahta splitskoga gradonačelnika, može u svoje spremnike primiti 16.000 goriva. A budući da je cijena eurodizela trenutno 9,77 kuna, dok je marža INE oko 58 lipa po litri, ispada da samo jedno tankanje vrijedno 156.320 kuna INI donosi zaradu od 9280 kuna, odnosno da će već na pola punjenja zaraditi dovoljno za fiksnu županijsku koncesiju.
Na drugoj polovini tanka već je u plusu, a o ostalih 29 dana i 23 sata da i ne govorimo. Jer takvih i sličnih jahti tijekom ljetnih mjeseci bit će puno, a pratit će ih i cijele flote manjih brodica koje na ovom području nemaju gdje puniti gorivo, nego ispred "Marjana".
Promet će u sezoni doslovno letjeti u nebo, a zarada se slagati na kup. Tijekom zime bit će i zatišja, no riječ je o pumpi koja ostaje jedina na području Splita, pa je svi vlasnici brodova moraju pohoditi. Tako stoje stvari s fiksnom cijenom koncesije od 4290 kuna mjesečno. No, što je s onih jedan posto ukupnoga godišnjeg prihoda crpke? Je li tu riječ o sumi koja može nekako opravdati praktički darovanu obalu naftnoj kompaniji?
Činjenica jest da je Županija provela natječaj i odredila financijske uvjete, da se INA javila i prihvatila ih, a stručno povjerenstvo zaključilo kako je sve u redu i dodijelilo joj koncesiju. Upitno ostaje je li se moglo tražiti i dobiti više? Po svemu sudeći, gotovo sigurno jest.
INA nije jedina naftna tvrtka, a ova lokacija jest, to više što će je ulazak Hrvatske u EU učiniti još atraktivnijom, pa se i te kako imalo čime cjenkati. Treba, naime, znati da je jedan posto od cijene litre goriva, a ono čini glavninu prihoda crpke, oko 10 lipa, a zarada INE po litri je oko 58 lipa, pa joj i nakon plaćanja dodatne koncesije ostaje marža od 48 lipa po litri. Stoga se ekskluzivna položajna renta crpke sigurno mogla bolje prodati.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr