• hr
  • en
  • de
  • it

Zloglasni razarač ‘Split’ otegljen u staro željezo

Zloglasni razarač "Split", dio flote bivše JRM, u ponedjeljak poslijepodne otplovio je iz Boke kotorske na svoje posljednje putovanje prema albanskoj luci Drač gdje će biti izrezan u staro željezo.
Rashodovana raketna fregata (veliki patrolni brod), poznat i pod oznakom VPBR-31, na svoju zadnju plovidbu krenuo u teglju remorkera "Boka Bay", kompanije "Boka Pilot and Tug Service" iz Bijele. Brod je prije dvije godine proglašen sekundarnom sirovinom pa ga je Ministarstvo obrane Crne Gore prodalo albanskoj tvrtki "Shpata" za nešto više od 400 tisuća eura. S broda su demontirana dva pomoćna stroja koja će se ugraditi na preostale dvije raketne fregate klase "Kotor" koje koristi crnogorska ratna mornarica.
Sa "Splita" je uklonjeno i cjelokupno naoružanje te elektronička i komunikacijska oprema. Razarač koji je u Domovinskom ratu stekao neslavnu svjetsku titulu napadom na grad čije ime nosi, zadnjih je nekoliko godina proveo na mrtvom vezu uz bivše vojno skladište Rakite na poluotoku Luštica u Boki gdje je propao do neprepoznatljivosti, suprotno pomoračkoj tradiciji kojom se često hvale Crnogorci. Zbog dotrajalosti limova nagrizenih korozijom, more je prodiralo u brod pa su ga mornari često ispumpavali da ne bi potonuo.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr