• hr
  • en
  • de
  • it

Život na splavi usred Ria

Hamilton Cunha Filho razlikuje se od tisuća drugih beskućnika Rio de Janeira jer živi na splavi s koje uživa u jednom od najljepših pogleda na svijetu, onom na Šećernu glavu. Taj nezaposleni 30-godišnjak stigao je prije nekoliko godina sa sjeveroistoka Brazila i postao jedan od šest milijuna stanovnika užeg dijela Rija de Janeira u kojem vladaju goleme socijalne razlike, ali on ne spava na ulici već na minijaturnoj splavi koju je izradio sam od otpadne građe.
Njegova skromna nastamba pluta između jedrilica i jahti u zaljevu Guanabara u kojem će se održati jedriličarska natjecanja na Olimpijskim igrama 2016. Splav ima plastični krov koji ga štiti od tropskih kiša, bambusovo veslo te crvenu plastičnu bocu u kojoj noću zapali svijeću kako bi bio uočljiv drugim brodovima. Kada želi oprati i osušiti rublje ili nabaviti hranu, vlasnik baci sidro i zapliva do obale.
Zamisao o plutajućoj nastambi Hamiltonu Cunhi pala je na pamet prije nekoliko godina kada su gradske vlasti Rija uništile kartonsku baraku koju je bio sagradio blizu vode. "Kad ulovim vremena povećat ću splav i napraviti veću kuću", najavio je Cunha Filho koji se na plutajućoj barci osjeća bolje zaštićenim od kradljivaca i napadača.
Stambeni problem goruće je pitanje Rija u posljednjih deset godina zbog eksplozije cijena nekretnina. Trećina stanovništva živi u favelama bez kanalizacije i infrastrukture.
Cunha Filho doduše uživa u pogledu na planine, ocean i nebo, ali vode zaljeva jako su onečišćene. Gradska uprava Rija obećala je pročistiti 80 posto voda prije OI 2016. godine, ali zbog obima tog zadatka uviđa da će biti teško izvediv.

Izvor: www.index.hr