• hr
  • en
  • de
  • it

ZERP nakon desetljeća opet aktualan

Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu, što traži Most - više je od zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, koji je bio politička top-tema još davne 2003. No, tada smo pregovarali o ulasku u EU. Hrvatska je sad u Uniji pa je Most aktualizirao i proširio ideju o pojasu.

Iako je 2003. tadašnji premijer Ivica Račan proglasio ZERP, njegov nasljednik Ivo Sanader nije ga nikad potpuno primijenio zbog prijetnji Slovenije i Italije blokadom pristupnih pregovora. Vruća politička tema - proglašen, a neprimjenjen gospodarski pojas, ponovno je isplivala na površinu. Nije novost da su naši ribari u neravnopravnom položaju u odnosu na Talijane koji kod nas mogu loviti, a mi kod njih ne možemo. Zato svi koji žive na moru žele primjenu, ističe Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora.

Hrvatska definitivno gubi, jer za financije mi moramo biti gospodari. To znači da sve što bi naši susjedi lovili ribu i koristili naše dijelove mora, to bi se moralo i platiti.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova kažu da je nezahvalno procijeniti kolika je dosad pretrpljena šteta. No zato stručnjaci ne dvoje kako je riječ o velikom novcu. Sama EK je prije dvije godine iznijela podatak o 222 mil. kn godišnje, koje Hrvatska propušta ostvarivati neproglašavanjem gospodarskog pojasa. Možete izračunati koliko to iznosi unatrag 20 ili 25 godina, kaže Marina Vokić Žužul iz Jadranskog zavoda HAZU-a.

Realno gledano, za proglašenje i primjenu gospodarskog pojasa nema prepreka. Posebno je važno proglasiti isključivi gospodarski pojas, jer se time štiti podmorje. Sve obalne države, koje su imale mogućnosti proglasiti gospodarski pojas pred svojim obalama, to su već davno učinile, ističe Vokić-Žužul. Ozbiljne države jesu. Mi o njemu govorimo samo kad netko želi pobrati političke poene ili pak u vrijeme izbora.

Izvor: http://radio.hrt.hr/