• hr
  • en
  • de
  • it

Zbog štrajka radnici i dalje ne mogu u Brodosplit

Za 14 radnika "Brodosplita" još je na snazi suspenzija i zabrana ulaska u krug brodogradilišta. Nakon što je sredinom listopada dio radnika brodogradilišta prosvjedovao zbog kašnjenja plaće, te potom nasrnuo u upravnu zgradu, 254 radnika našla su se pod suspenzijom, a 30-orici je izrečena mjera zabrane ulaska u škver.
Gotovo dva mjeseca kasnije, kako doznajemo u "Brodosplitu", još 14 radnika privremeno se nalazi na čekanju kod kuće, dok se ne okonča disciplinski postupak. Također, 14-orica suspendiranih redovno primaju plaću, no umanjenu za 50 posto u odnosu na prosjek plaće u zadnja tri mjeseca.
Ostalih 240 radnika uredno dolazi na svoja radna mjesta i odrađuje poslovne obveze, ali se istodobno nalaze u disciplinskom postupku kako bi se utvrdile sve okolnosti možebitnih povreda obveza iz radnog odnosa. Potrebno je utvrditi sve detalje "listopadskih događanja" u brodogradilištu, kako se u disciplinskim postupcima koji su u tijeku, poručuju iz uprave "Brodosplita", nekom od radnika ne bi nanijela kakva formalno-pravna nepravda.
Ovisno o visini povrede radnih obveza, disciplinski postupci mogli bi završiti smanjenjem plaće, izrečenom opomenom pred otkaz, ili čak uručenjem otkaza. No, neslužbeno doznajemo da će otkazi kao najdrastičnije mjere, ako ih uopće bude, biti minimalni.
Pitanje je dana kada bi mogli biti poznati rezultati disciplinskih postupaka koji se privode kraju. Među onima koji suspenziju provode kod kuće jesu i predsjednik Nezavisnog sindikata Zvonko Šegvić, njegov potpredsjednik Pave Matošić, te povjerenik Sindikata metalaca Joško Franić

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr