• hr
  • en
  • de
  • it

Zbog ruzinava broda Slovenci više neće u Slatine!

Je l' još ispred vašeg apartmana onaj Titanic? Hoće li ga maknuti više? - pitanja su na koja svako malo mora odgovarati umirovljenica Bruna Franić, privatna iznajmljivačica iz Slatina na Čiovu, ispred čije kuće, na plaži, već gotovo mjesec i pol stoji nasukan teretni brod "Vranjic" koji se po onoj antologijskoj buri otrgnuo s veza u Kaštelanskon zaljevu, zajedno s "Krkom" i "Orebićem", još dva islužena člana posrnule "Splitske plovidbe".
Dok je vremešni "Vranjic" zaorao po žalu "splitskog otoka", druga dva broda zapela su kod Prve vode na sjevernoj strani Marjana gdje se još uvijek nalaze.
- Zar mislite da bismo mi stavili ručnik ispred te trošne grdosije?! - s pravom me prije nekoliko dana pitala slovenska gošća koja nam s obitelji već godinama dolazi u apartman. Što da ja njoj odgovorim na to?! Čim otvorim oči, kroz prozor ugledam taj ruzinavi brod i muka me uhvati. Izgleda kao neki otok u tom plićaku. Užasna je to razglednica našeg mjesta.
Uništit će nas! Uvjeravaju nas kako smo sigurni po pitanju naftnih platformi, a ne mogu riješiti odsukavanje i teglenje tri broda. Što da se iz njih ulje razlije po moru?! - žali nam se gospođa Franić koja se boji da će njenih osam apartmana ostati prazni ovog ljeta, jer nije baš zgodno "rentati" smještaj s pogledom na brod koji se raspada i koji je potencijalno opasan.
Stoga je i ona, poput ostalih sumještana, spremna dignuti svoj glas protiv apsurdne situacije i prosvjedovati.
Slatine su poznato turističko mjesto koje sudjeluje u četvrtini svih ostvarenih turističkih noćenja na području našega grada, a od turizma živi čak 90 posto tamošnjeg stanovništva.
Tijekom cijele godine oni se pripremaju za ljeto, uredno plaćaju poreze, pristojbe, ulažu u smještajne kapacitete, rade na vlastitom promidžbi, a onda sve zapne na ruzini nasukanoj na žalu.
Tko zna, uostalom, koliko je ulja ostao u njemu. Što će biti kada krene sezona kupanja? Tko će djeci objasniti da se ne penju po brodu?
Sve su to praktična pitanja koja njihovo negodovanje čine sasvim razumljivim, no nažalost, nema odjeka od strane nadležnih.
Potonji kao da su zaboravili da je ljeto na pragu, a visoke temperature već mame na plaže - tvrdi Tomislav Andrijolić, predsjednik Mjesnog odbora Slatine.

- Ovo je tragedija, a ne pravna država! Svi samo šute o ovom problemu. Zaista se osjećam nemoćno. Uputio sam dopis na više adresa: Ministarstvu turizma, Ministarstvu pomorstva, Ministartsvu zaštite okoliša, Lučkoj kapetaniji..., ali nikakav odgovor nisam dobio. Ići ćemo u prosvjed ako razgovori ne urode plodom.
Do kraja tjedna nastojat će doći do nekog iz Kapetanije, ne znam ni sam kako više riješiti ovaj problem, al' ne odustajemo! Želimo da nam taj brod maknu s plaže - odlučno će Andrijolić.

ČETRDESET DANA MUKE
5. ožujka
- tri otpisana broda ‘Splitske plovidbe' bez posade su se otrgnula s veza u Kaštel Sućurcu i nošena burom se nasukala na Marjanu i u Slatinama
14. travnja
- sva tri ‘odmetnuta' cementaša još uvijek su na lokacijama havarije, bez nade u brzo odsukavanje

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr