• hr
  • en
  • de
  • it

Zbog prekomjernog izlova ribe, Jadranu prijeti najezda meduza

Čovjek se opet upleo u prirodni ciklus, prekomjernim je izlovom ribe doveo do prorijeđenosti njihova broja i vrsta, što će, uz aktualno globalno zatopljenje, u Sredozemno i Crveno more te Jadran dovesti - najezdu meduza.
Prorijeđenost brojnih ribljih vrsta koje se hrane planktonima spremno su iskoristile upravo meduze zauzimajući njihovo mjesto u hranidbenom lancu. Na ruku im ide obilje hrane, što je dovelo do njihova jačeg razmnožavanja. Upozorenje je to FAO-a, UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu, čiji stručnjaci tvrde da je porast broja meduza karakterističan za sve oceane.
Prijeti li Jadranu opasnost da meduze nadjačaju riblje vrste i hoće li one uistinu postati morske vladarice? Hoće li se među njima opet istaknuti meduza Pelagia noctiluca, karakteristične ljubičaste boje, čija je invazija osobito bila zabilježena prije 20-ak godina?
Postoje neke medijske interpretacije da upravo ta vrsta može opeći i nekoliko desetaka tisuća ljudi u jednoj godini, na lokacijama s većom učestalošću. Znači li to da nam budućnost donosi veliki oprez pri ulasku u more i još veću šansu za vruć susret s meduzinim žarnicama, upitali smo stručnjaka prof. dr. sc. Alena Soldu s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu.

Od nekoliko tisuća vrsta samo je manji dio opasan
- Iako sve to na prvi mah izgleda poprilično dramatično, bliska nam budućnost ipak ne donosi takav scenarij. Takozvani problem s meduzama već je odavno poznat. Stoga i imamo nekoliko različitih projekata koji prate njihovu distribuciju i brojnost u Sredozemnom moru. Svakih nekoliko godina Jadran ima takozvane najezde meduza različitih vrsta, najčešće ograničene na određena područja i najviše u sjevernom Jadranu. Ono ima specifične oceanografske prilike pa ovisno o sezoni i vrsti meduze najviše stradavaju ribari kojima one pune mreže i time im onemogućavaju obavljanje normalnih ribarskih aktivnosti - kaže dr. Soldo.
Objašnjava i da se neke najezde događaju i u ljeto, kad to postaje problem za kupače. No, možda više zbog neugodnog morskog dojma, budući da je od nekoliko tisuća različitih vrsta meduza samo manji dio njih opasan za čovjeka. U kategoriju stalnih stanovnika Jadrana spada i meduza Pelagica noctiluca. Dr. Soldo kaže da njezin dodir može izazvati određenu neugodu čiji intenzitet može varirati od slučaja do slučaja te od osobe do osobe.
- Za kupače bi najopasnija bila meduza portugalska galija, čiji dodir zbog jake alergijske reakcije u nekim slučajevima može dovesti i do smrtnog ishoda. Na sreću, ta vrsta nije stalni stanovnik Sredozemlja, a dosad nije zabilježena ni blizu ulaza u Jadran - kaže dr. Soldo.

Prelov je kriv
- Porast količine meduza nesumnjivo upućuje na promjene u okolišu koje treba pažljivo analizirati - navodi Soldo, koji kao jedan od razloga definira i prelov, kao uzrok smanjenja brojnosti plave ribe. To automatski dovodi do poremećaja u hranidbenom lancu morskog ekosustava.
- Ne trebaju nam meduze pokazati da postoji prelov jer je to općepoznata činjenica. Budući da se na rješavanju tog problema dosad nije učinilo ništa učinkovito, pretpostavlja se da ni najezda meduza neće pomoći osvještavanju odgovornih osoba - kaže Soldo.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr