• hr
  • en
  • de
  • it

Zbog naftaša riskirate jadranski turizam i ribarstvo

Međunarodna organizacija za zaštitu mora i oceana 'Ocean Care' uputila je apel 'Alarm za Hrvatsku' putem vlastitih stranica na internetu, zbog posljedica koje na ekosustav Jadrana može imati nedavno pokrenuto seizmološko istraživanje koje norveška tvrtka Spectrum GEO Limited provodi u potrazi za nalazištima plina i nafte.
Urodi li plodom, 'akcija' bi posrnulom hrvatskom gospodarstvu mogla donijeti milijarde. No koliko je bezopasna, pitaju upućeni. Istraživanje, koje je započelo 7. rujna, u Jadranu se odvija gotovo u tajnosti, a Vlada je, tvrde, ugovor sa Spectrumom sklopila izravnom pogodbom, bez provedenog javnog natječaja i bez studije utjecaja na okoliš.
'U seizmološkim ispitivanjima na čak 35.000 kvadrata Jadrana, tzv. 2D tehnikom, u potrazi za naftom i plinom, svakih se 10 sekundi 'ispaljuju' zvučni valovi od 240 decibela, a buka koju stvaraju mlazni avioni iznosi između 125 i 140 decibela', kazala je predsjednica Ocean Carea Sigrid Lüber, ističući da je to što se događa to iritantnije zna li se da je hrvatska vlada u raznim međunarodnim forumima glasovala za zaštitu morskih životinja od intenzivne podvodne buke, piše Večernji list.
Jan Schoolmeesters, glavni izvršni direktor Spectruma, kaže da će seizmička istraživanja obavljati do siječnja 2014, od 8 do 10 sati u komadu, sa seizmičkim impulsima u trajanju od 12 sekundi pa 3,5 sata odmora, a još tri mjeseca trebat će za obradu podataka. Svjesni potencijalnih problema koje istraživanje može imati na podvodni svijet, Schoolmeesters objašnjava kako poštuju sve zahtjeve koji su im nametnuti i u skladu sa svjetskom praksom. Dobro paze da u vrijeme istraživanja nema ni jednog morskog sisavca kilometar u krug, a rade i u suradnji s lokalnim i drugim stručnjacima, čija će istraživanja biti vrijedan dodatak njihovima. Zvuk kroz vodu ne putuje jednako kao kroz zrak i za 60 decibela je slabiji, tvrde iz Spectruma, kao i to da su dosad obavljali niz istraživanja u istočnom dijelu Sredozemlja, Sjevernom moru, Meksičkom zaljevu, uz obale Brazila, Urugvaju, Indoneziji, Južnoj Africi... i nigdje, koliko im je poznato, nisu zabilježene negativne posljedice za lokalni okoliš.

Više pročitajte klikom na link ovdje.

Izvor: www.tportal.hr