• hr
  • en
  • de
  • it

Zbog granice EU-a procvjetala trajektna linija Ploče - Trpanj

Polugodišnje izvješće "Jadrolinije" pokazalo je smanjenje broja putnika i vozila na riječkom plovnom području za oko pet posto, i nešto manji ili identičan promet na zadarskom i šibenskom plovnom području, ali i povećanje na splitskim i dubrovačkim linijama. Sreća za "Jadroliniju" zapravo je tužna priča za južni dio Hrvatske. Riječ je, naravno, o trajektu koji plovi između Ploča i Trpnja, između Europske unije i njezine jedine enklave, i ruši rekorde.

Koliko je to kuna?
U Upravi "Jadrolinije" kažu kako je u mjesecu srpnju ove godine na toj procvjetaloj trajektnoj liniji prevezeno 52.850 putnika i 19.862 vozila. Radi usporedbe, u istom mjesecu prošle godine prevezeno je 46.393 putnika i 14.796 vozila. To je 13,9 posto više putnika i 34,2 posto više vozila, samo u srpnju.
- Razlog tome je, među ostalim, i promjena u strukturi vozila, tj. ove godine je znatno više prevezenih teretnih vozila - pojašnjavaju iz ureda Alana Klanca, predsjednika Uprave "Jadrolinije".
Uzrok je, naravno, ulazak Hrvatske u Europsku uniju pa transportna vozila koja putuju prema Dubrovniku od 1. srpnja moraju imati manifeste za terete koje prevoze prigodom prelaska granice u Neumu. Zbog povećanog prometa, "Jadrolinija" je odlučila uvesti brod većeg kapaciteta na toj liniji.
Na pitanje kolika je "Jadrolinijina" zarada i koliko su prihoda predvidjeli na ovoj liniji do kraja godine, iz Uprave kažu kako se "projekcije prihoda rade i mijenjaju tijekom godine, a obračuni su još u tijeku, te je u ovom trenutku teško reći točan iznos". Točan iznos u lipu nitko i nije očekivao od Uprave, ali "Jadrolinija", kao i sve ostale tvrtke, kako planiraju godišnje rashode, tako računaju i na određene prihode.
Prema "Jadrolinijinu" cjeniku, koji vrijedi od 1. lipnja do 30. rujna, cijena karte za trajekt Ploče - Trpanj po putniku iznosi 32 kune. Cijena za vozila do pet metara dužine i do devet sjedećih mjesta je 138 kuna, za vozila duža od pet metara je 225 kuna, za kamp-kućice i prikolice do 342, za velike autobuse i autobuse na kat 2280 kuna, a kamione do 220 kuna.

Prihvatili sudbinu
- Poslije prvog šoka i nesnalaženja Carinske uprave i putnika oko novih pravila prelaska granice kod prijelaza Neum, otprilike nakon prva tri dana, kamionski promet se normalizirao. Kamioni koji prevoze stoku ne smiju preko graničnog prijelaza Neum, nego idu trajektom do Trpnja. U dogovoru s "Jadrolinijom", stoka se prevozi prvim jutarnjim trajektom, pa se tako smanjio pritisak na trajektnu liniju u korist drugih putnika. Trajekt "Jadran" krca takva vozila u pet sati iz Ploča - kaže načelnik općine Trpanj Jakša Franković.
Lučka uprava zaposlila je četiri operatera u trpanjskoj luci koji reguliraju promet. Najgori dio je prometovanje kroz samo naselje, što zna biti neugodno vikendom. Od pojačanog trajektnog prometa, osim četiri nova radna mjesta, Trpanj nema velike koristi.
- Financijskog efekta od ovog prometa Trpanj nema. No, zahvaljujući činjenici da će Vlada odobriti izgradnju pelješkog mosta, nadamo se da će u doglednom vremenu, s izgradnjom mosta, taj promet opasti i da ćemo se mi vratiti u normalu - kaže Franković.
Pelješčani mjesecima upozoravaju na problem prometovanja kamiona poluotočnom cestom, s uskim grlima od Trpnja do Stona. Taj problem ostaje na snazi do izgradnje pelješkog mosta, izgradnje koridora preko Neuma ili ulaska BiH u EU.

Upitna ‘plava magistrala'
Dok ubire više novca na onima koji do Dubrovnika i južnije ne mogu preko Neuma, "Jadrolinija" već izvjesno vrijeme važe hoće li zadržati trajektnu vezu Rijeke i Dubrovnika. Novi šef "Jadrolinije" govorio je nekoliko puta o spornoj "plavoj magistrali", i izjavio kako će se nova Uprava truditi zadržati vezu unatoč nerentabilnosti. Pokušat će, govorio je, rješenje za opstanak "romantičnog putovanja" pronaći u fondovima Europske unije. Iz njegova ureda ovom prigodom stiže kratak odgovor: "Vezano za dužobalnu liniju Rijeka - Dubrovnik planovi za 2013./2014. godinu još nisu definirani."

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr