• hr
  • en
  • de
  • it

Zbog birokratsko-pravne zapetljancije Brodosplit ostao bez unosnog remonta

Zbog birokratsko-pravne zapetljancije između carine i brodara „Blue line", „Brodosplit" je ostao bez unosnog remonta velikog feribota! Tek što je splitsko brodogradilište remontom feribota „Regina dalla pace", koja redovno povezuje Split i Anconu, uspio zakoračiti u unosnu nišu brodograđevnog tržišta, zbog administrativnih nesuglasica između brodara „Blue Line" i Carinske uprave škverani su sada ostali bez velikog posla.
„Regina della pace" tijekom nedjelje napustio je splitski škver u pravcu Bijele gdje će remont broda sada obaviti konkurentska tvrtka, „Jadransko brodogradilište". U splitskom brodogradilištu su nam potvrdili odlazak broda te izrazili šok i nevjericu zbog situacije.

Bankovna garancija
Kako doznajemo, zbog nedavnog prebacivanja feribota u vlasništvu brodara „Blue Line" iz Gradske luke u škversku luku na remont, zaiskrilo je između tog brodara s Malte i Carinske uprave, a zbog različitih tumačenja propisa. U Carini između ostalog, tvrde kako „Blue Line" nije europska firma te da su bili obvezni zbog dolaska u škver dati bankovnu garanciju za brod kroz postupak „privremenog uvoza", a koji se odnosi na robu koja nije iz EU-a.
- Prvi put odlučimo remont broda obaviti u Splitu i odmah problemi s birokracijom. Zbog ponašanja carine prisiljeni smo remont broda ponovo dati škveru u Crnoj Gori, umjesto da radove na brodu obavimo u „Brodosplitu"- ogorčeno kaže Henry Jorgensen, direktor i suvlasnik kompanije.
- Brodarska kompanija „Blue Line Navigation Malta", koja održava liniju Split-Ancona i operira brodom „Regina della pace", malteška je kompanija, što znači da je je riječ o EU tvrtki. Termin „privremeni uvoz" u operiranju brodom nikada do sada nije korišten, niti postoji dokument koji bi se odnosio na to, što znači da sve dalje, navedeno postupanju carine i vezano uz termin „privremenog uvoza", ne vrijedi.

Same nebuloze
Nitko nam iz splitske carine ne može pojasniti i protumačiti prema kojem se to propisu „Blue Line" nalazi u navodnom prekršaju, time što smo prebacili brod „Regina della pace" na remont u splitski škver - priča nam Jorgensen, čelni čovjek „Blue Linea", te nastavlja:
- Usmeno nam je rečeno da bi neka eventualna garancija trebala glasiti na iznos 25 posto vrijednosti broda, a riječ je o milijunima eura, a što je nebulozno! Carina je u više navrata, nakon što smo brod vezali u škver, obilazila brod i tražila od zapovjednika na uvid ugovore sa škverom o dogovorenim radovima. Traženo im je uredno pokazano, ali konstatno nešto traže, izmišljaju dodatne dokumente, dodatne troškove koje ne možemo i nećemo platiti. Doista ne mogu razumjeti čemu toliko maltretiranje za remont koji smo htjeli napraviti u splitskom škveru. Zato smo odlučili otići... - konstatira Danac Jorgensen.
I u „Brodosplitu" se može čuti kako su prošli gotovo identične, kako kažu, „nejasne i nerazmljive carinske zahtjeve".
Nakon što je „Blue Line" odlučio remont svojih brodova povjeriti „Brodosplitu", u crnogorskim novinama opširno se piše kako Split otima klijente Bijeloj. Škverani iz Bijele u panici su pozvali i premijera Milu Đukanovića da u sklopu privatizacije „Jadranskog brodogradilišta" iz Bijele spriječi odlazak klijenata. U podgoričkim „Vijestima" direktor „Jadranskog brodogradilišta" Petar Tušup izjavljivao je kako se nada da klijent „Blue Line" nije izgubljen. „Ni krivima ni dužnima" Crnogorcima je opet, što se remonta „Regine dalla pace" tiče, upala sjekira u med.

Je, sve smo razumili...
U Carinskoj upravi drže kako „Regina dalla pace" nije plovilo EU-a.
- S obzirom na to da navedeno plovilo ima status robe koja nije roba Zajednice i da je za isto plovilo istekao rok završetka privremenog uvoza po carinskim propisima Zajednice, spomenuto plovilo mora se ponovno izvesti izvan carinskog područja Zajednice ili se za isto mora odrediti carinski dopušteno postupanje ili uporaba - stoji u očitovanju iz Carinske uprave.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr