• hr
  • en
  • de
  • it

Zbog ‘Ane’ nam pati posao, maknite je iz Sjeverne luke

Teretni brod "Ane" ušao je u šesti mjesec prisilnog veza na dokovima Sjeverne luke, gdje s njime muku muče i pitaju se hoće li brod "dovijeka" ostati tamo privezan. Kako nam kaže Dragan Žanetić, direktor "Luke", brod već radi veliku poslovnu štetu.

- Zbog neriješenog pravnog statusa broda, trpimo poslovnu štetu od nekoliko desetaka tisuća kuna jer blokira dio obale. Mi tu ne možemo ništa napraviti s obzirom da je "Ane" sudski prisilno vezana. Za koji dan nam dolaze dva broda i radi prekrcaja tereta morat ćemo "Anu" pomaknuti na drugi vez pritezanjem konopa s obale, ali to nije rješenje. Čekamo da sud konačno nešto napravi jer brod ovako može ostati zauvijek u Sjevernoj luci - kaže zabrinuti direktor Žanetić.
Da bi "Ane" ubrzo mogla biti i sigurnosni problem, upozoravaju u Lučkoj kapetaniji Split.
- Brod je u plovnom stanju i za sada ne predstavlja opasnost. Međutim, čim brod dugo stoji, bez posade, bez goriva i struje, doslovno se svašta može dogoditi. Tko će biti odgovoran u slučaju eventualnog prodora mora u brod? Sud redovno obavještavamo o stanju broda. No, dalje smo nemoćni jer ne možemo ulaziti u vlasničke odnose.
Sud je instancija koja bi trebala osigurati financijska sredstva za angažman još jednog člana posade, odnosno strojara koji bi, radi sigurnosti, 24 sata boravio na brodu - kaže nam lučki kapetan Davor Vidan.
Posada na brodu spala je na samo jednog člana. Vlasnik broda Nikša Giovanelli i banke još nisu postigli dogovor o prodaji broda kako bi se namirili dugovi prema pomorcima i ostalim vjerovnicima. Kako "Ane" više nema goriva, ne može zaploviti, ne mogu se otvoriti ni poklopci skladišta, a ni pokrenuti dizalice kako bi se teret prekrcao. Uza sve to, istekle su i plovidbene dozvole. Ukratko, problemi bez sretnog kraja na vidiku.
Za jednog jedinog člana posade 100 metara dugog teretnog broda hranu osigurava samo splitska podružnica Sindikata pomoraca Hrvatske.
- S obzirom da mu vlasnik broda nije osigurao gotovo nikakvu prehranu, dogovorili smo sa obližnjom pečenjarnicom da pomorcu s "Ane" omoguće jedan topli obrok dnevno o trošku sindikata. Istina je da su ga oni i do sada povremeno hranili bez naknade.
Iako je Lučka kapetanija proslijedila zaključak da na brodu mora biti još jedan član posade, strojar, vlasnik se oglušio. Inače je i status mornara koji čuva brod potpuno nedefiniran, ne zna se tko će ga platiti, tko mu treba omogućiti prehranu i minimalne uvjete za život. Vlasnik tvrdi da to nije njegova obveza, a što je glupost s obzirom da je on još uvijek vlasnik i nije se formalno odrekao vlasništva, a banka nije preuzela brigu o brodu - pojašnjava Neven Melvan, povjerenik Sindikata pomoraca Hrvatske. Kako kaže sindikalist Melvan, teško je spekulirati kako će završiti ova neizvjesna situacija.
Brod je, podsjetimo, krajem siječnja ove godine zaustavljen zbog spora između brodogradilišta "Viktor Lenac" i tvrtke "Fractal shipping company", koja je nominalni vlasnik "Ane".

Sud: Brod ne smi mrdnit iz Splita
Privremenu mjera zaustavljanja broda "Ane", Trgovački sud u Splitu donio je 27. siječnja na prijedlog riječkog brodogradilišta "Viktor Lenac" koje potražuje 240 tisuća eura za obavljeni remont. Sud je brodu oduzeo dokumente i zabranio mu odlazak iz splitske luke dok se spor oko duga ne riješi arbitražom.
Tvrtka "Fractal Shipping Company", koja je vlasnik broda, kasnije je po svom direktoru Nikši Giovanelliju uputila dopis sudu da je brod spremnog za plovidbu održavala 75 dana, ali da to više ne može.
Sud je odredio da novac za troškove održavanja broda i uzdržavanja barem jednog člana posade (uzeo je plaću kapetana navodeći da bi on trebao posljednji napustiti brod), odnosno 200 tisuća kuna, od čega je 82 tisuće kuna samo za struju, mora osigurati "Viktor Lenac". Riječko brodogradilište se Visokom trgovačkom sudu RH žalilo na to rješenje. Tvrde da tvrtka "Fractal Shipping Company" sudu nije dokazala da nema sredstava za održavanje broda i uzdržavanje posade.
Neovisno o ishodu u tom predmetu, Trgovački sud je u međuvremenu donio još jednu privremenu mjeru kojom se "Ani" također zabranjuje odlazak iz splitske luke, ali na prijedlog slovenske tvrtke koja je taj brod opskrbljivala u Kopru.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr