• hr
  • en
  • de
  • it

Zaustaviti iseljavanje s Murtera

Murterska "Argonauta", udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja, izradila je i na europski natječaj "Europa za građane" poslala zanimljiv projekt ekoturizma.
Zanimljiv utoliko što predviđa niz sadržaja i aktivnosti kojima bi se štitili i obnavljali ovdašnji prirodni resursi, a građanima - osobito onima starije ili pak mlađe dobi - omogućile određene profitabilne djelatnosti.
- Sve ono što te djelatnosti predviđaju, pridonijelo bi zaustavljanju depopulacije u malim obalnim i otočnim mjestima. Evo na primjer, predviđene su ture za branje ljekovitog bilja, ture za praćenje dupina, biciklističke ture, ture za arheološki turizam - dakle posjećivanje arheoloških lokaliteta s interpretacijom, posjećivanje zaštićenih područja iz mreže Natura 2000. Predviđamo i poticanje malih proizvodnji i prerade domaćih proizvoda evo, na primjer, proizvodnje suhih smokava. To bi, opet, značilo i revitalizaciju nekih starih djelatnosti koje se gube. Pogledajte koliko je na tržištu malo - ili nimalo - pakiranih domaćih suhih smokava, bajama, a koliko toga uvozimo. E, ovo je projekt koji, kako sam rekla, za cilj ima zaustaviti depopulaciju i vratiti neke stare, male proizvodnje a uz sve to i organizirati nesvakidašnje turističke ture - govori voditeljica Argonaute dr. Martina Markov Podvinski.
Organizatori svih tih djelatnosti mogu biti turističke agencije, udruge, pojedinci, a provođenje bi značilo angažiranje ne samo pojedinaca nego i kompletnih resursa (ugostiteljstvo, apartmani, trgovine...) i izvan turističke sezone. Upravo da bi se vidjelo kako se slični projekti provode u zemljama partnerima ovom murterskom projektu - Španjolskoj i Francuskoj - organizirat će se i studijsko putovanje u te zemlje, ali i niz radionica, okruglih stolova, sastanaka, dječjih radionica, bit će izrađena web-stranica i brošura.
Osnovni cilj i ono za što EU izdvaja novac, to je poboljšanje svakodnevnog života građana uz uvjet očuvanja prirodnih resursa i njihovu odgovarajuću gospodarsku valorizaciju, pod zajedničkim nazivnikom "ekoturizam". Iako s ovim projektom ima tek posrednu vezu, u Murteru je osnovana i udruga za revitalizaciju tradicijskih djelatnosti na otoku Žutu, kao zaštićenom i vrijednom prirodnom prostoru.
Za predsjednika je izabran Petar Mudronja, a ciljevi udruge su - uz očuvanje, promicanje i valorizaciju prirode, kulturnih i baštinskih, odnosno tradicijskih vrijednosti - promicanje održivog razvoja, suradnje i partnerstva kao preduvjeta prosperitetnije i sigurnije budućnosti otoka. Jedan od snažnih poticaja za osnivanje udruge koja bi s vremenom mogla prerasti u zadrugu, bilo je dovršenje crkve svetog Križa na žutskoj Grbi prošlo ljeto.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr