• hr
  • en
  • de
  • it

Zatvoren 25. Biograd Boat Show

Zatvoren jubilarni 25. Biograd Boat Show - najveći srednjoeuropski i hrvatski nautički sajam   

 

Biograd na Moru - Najveći nautički sajam u Srednjoj Europi jubilarni 25. Biograd Boat Show, nakon petodnevnog spektakla na moru i niza uspješnih poslovnih okupljanja i dogovora, zatvoren je u nedjelju u Marini Kornati.. 

 Ilirija d.d., turistička tvrtka iz Biograda na Moru, u čijoj se organizaciji i domaćinstvu sajam održava, na jubilarnom 25. izdanju Biograd Boat Showa okupila je rekordan broj od preko 400 izlagača i više od 400 plovila duljine do 24 metra te je predstavljeno više od 40 premijernih plovila, čime se ovogodišnji sajam potvrdio kao najznačajnija nautička manifestacija u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. 

 Tvrtka Ilirija d.d. ima bogatu 66-godišnju povijest i duboko ukorijenjenu strast prema nautici koja traje preko 46 godina. Ilirija d.d. pionir je razvoja nautičkog turizma u Hrvatskoj koja je prije 46 godina izgradila prvu ciljanu i namjensku luku nautičkog turizma u Hrvatskoj, a iste je godine oformila i prvu vlastitu čarter flotu od 40 Elanovih brodova čime je krenuo i razvoj čarter turizma u Hrvatskoj. Time je i Biograd uzdigla u kolijevku nautičkog turizma u zemlji, te je i danas zahvaljujući predanosti i razvoju Ilirije treća najposjećenija nautička luka na hrvatskom Jadranu. 

 Ilirija d.d. dobila je iznimne pohvale predstavnika poslovnih i strukovnih udruženja i grupacija, nadležnih ministarstava, izlagača, posjetitelja itd., na uspješnom četvrtstoljetnom organiziranju sajma od iznimnog značenja za hrvatsku nautiku i turizam uopće, kojem je upravo nautika elitni segment. Sajam koji je i ove godine održan u kasnijem listopadskom terminu zbog dodatnog produljenja nautičke i čarter sezone, inače najdulje u hrvatskom turizmu, najava je nastavka takvog trenda u hrvatskom nautičkom raju s najvećom svjetskom čarter flotom. 

Jubilarni petodnevni festival svjetske i europske nautike na jednom mjestu sjedinio je izlagački sajam brodova i opreme, kongresni, čarter i business to business, te se isprofilirao  u kongres hrvatske nautičke industrije i turizma, i ove godine je održan u znaku „4 sajma u jednom", odnosno: Biograd Boat Show - izlagačkog sajma, 7. HKG Dana hrvatske nautike - kongresnog sajma, 5. Croatia Charter Expoa - čarter sajma i Biograd B2B-a - poslovnog sajma. 

Kao svake godine napravljene su izmjene u izgledu sajma pa je dodano više od 50 novih plovila u moru i više od 30 na kopnu, čime se ukupan broj povećao na oko 400 plovila do 24 metra. Dodana je 5. hala E u sjevernoj marini, kao i plutajući izložbeni štandovi na pontonskom mostu koji povezuju marinu Kornati sjever s marinom Kornati zapad. 

Izložbeni dio sajma oduševio je rekordnim brojem premijera. Na izložbenom dijelu sajma predstavilo se preko 400 izlagača iz zemlje i svijeta. Ljubitelji brodova mogli su uživati u više od 40 premijera plovila koje je izlagalo 30 tvrtki. Među najistaknutijim premijerama bila je Aquitalia 78, 24-metarska jahta koja je nedavno imala svjetski debi na Cannes Yachting Festivalu i koja je osvojila World Yacht Trophy u kategoriji "Revelation of the Year". Talijanski Frattin Group je predstavio svoju 18-metarsku jahtu EVO R+, a vrhunac luksuza i elegancije posjetiteljima 25. Biograda Boat Showa potvrdila je motorna jahta Prestige X60 koju predstavlja Euromarine. Ponudu luksuznih katamarana zaokružili su Aura 51 koju je prvi puta hrvatskoj javnosti predstavio Ultra Sailing te Lagoon 51 u režiji Nautike Centar Nava. Za istaknuti je i premijeru plovila Pelagosa 33, pristiglog iz hrvatskog brodogradilišta kojim je hrvatska tvrtka Boat Lab ostvarila svoju težnju da ponudi tržištu proizvod kakvog nema u 10 metara kroz potpuni suverenitet na moru.  

S ekološkim i inovativnim proizvodima na biogradskom nautičkom sajmu predstavljena je međunarodno nagrađivana tehnologija koja nereciklabilnu plastiku pretvara u građevinske materijale za inovativne proizvode poput IZOXECO plutajućih pontona. Tehnologija IZOXECO osvojila je 12 međunarodnih nagrada za inovaciju uključujući najveći sajam inovacije iENA u Nürnbergu gdje su osvojili nagradu Leonardo de Vinci za inovacije koja se dodjeljuje svakih 12 godina, a prva je u kategoriji zaštite okoliša! 

Hrvatska gospodarska komora je kroz 7. Dane hrvatske nautike tradicionalno okupila  gospodarstvenike iz nautičkog sektora kako bi pred kraj nautičke sezone zajednički analizirali i raspravili ključne teme koje utječu na pomorstvo i nautički turizam. Donesenim Nacionalnim planom razvoja održivog turizma te akcijskog plana koji prati njegovu provedbu krenulo se prema dugo očekivanoj uspostavi zakonske regulative i usklađivanju propisa koji izravno utječu na konkurentnost i održivost u nautici.  Također, predstavljene su i novosti koje će donijeti Zakon o turizmu, s posebnim  naglaskom na dio koji se odnosi na nautički sektor. 

Poslovni segment sajma je bio organiziran putem online "B2B" platforme za poslovno umrežavanje tvrtki iz nautičkog sektora, što je višegodišnja posebnost BBS-a. Više od 1.000 potvrđenih sastanaka ugovorenih putem B2B platforme ukazuje na sve veću važnost umrežavanja poslovnih partnera. Uz domaće predstavnike, u B2B programu su sudjelovali predstavnici iz Austrije, Slovenije, Poljske, Belgije, Njemačke, Mađarske, Slovačke, Srbije, Velike Britanije, Malte, Monaka, Andore, Francuske, Španjolske, Nizozemske, Švicarske, Litve, Rusije, Ukrajine, Češke, Grčke, Danske, Švedske, Finske, Turske, SAD-a, Australije i dr.

Ovogodišnji 5. Croatia Charter Expo uspješnošću je nadmašio sve dosadašnje. O potrebi stranih i domaćih čarter kompanija, agencija i tvrtki usko povezanih s čarterom za ovim okupljanjem svjedoči sudjelovanje poslovnih subjekata iz preko 30 zemalja iz čitavog svijeta. Preko 150 registriranih jaht čarter tvrtki, agenata i tvrtki koje nude usluge usko povezane s čarterom, s preko 500 akreditiranih sudionika, pretvorilo je ovaj ekskluzivni dvodnevni poslovni događaj u najveće globalno okupljanje čarteraša u sklopu nautičkog sajma.

 

Popratna događanja i sadržaji

Sajam je pratio i Festival izvornosti s 20-tak proizvođača hrvatskih izvornih proizvoda, kao i svekolika ponuda opreme i svega što prati nautiku. Za posjetitelje je osigurana i plovidba akvatorijem na Ilirijinom event brodu „Nada". Srebrni jubilej biogradskog nautičkog sajma obilježen je i poboljšanim legendarnim zabavnim programom. Na licu mjesta bilo je čak sedam nastupa uživo kao i brojna večernja događanja. U petak navečer nastupili su Giuliano & Diktatori u hali B, dok je subotnji program započeo ispred hale B spektakularnim Orionovim vatrometom, a potom je uslijedio koncert TBF-a i poseban afterparty.

 

Zahvala organizatora i domaćina

Kao domaćin i organizator sajma Ilirija d.d. želi zahvaliti svim posjetiteljima koje su svojom potporom doprinijeli da Biograd Boat Show zadrži vodeće mjesto na hrvatskoj i europskoj nautičkoj karti. Zahvala na vjernosti i podršci ide svim izlagačima koji su dali sadržaj sajmu, i u ovoj godini. Zahvaljujemo i državnim tijelima, prvenstveno Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvu turizma i sporta, potom jedinicama regionalne i lokalne samouprave, odnosno Zadarskoj županiji i Gradu Biogradu na Moru. Zahvaljujemo se i Hrvatskoj turističkoj zajednici, Turističkoj zajednici Zadarske županije i Turističkoj zajednici grada Biograda na Moru koji su nam pomogli da ovaj nautički sajam već 25 godine doprinosi temeljnom cilju hrvatskog turizma - cjelogodišnjoj turističkoj ponudi. Posebna zahvala Hrvatskoj gospodarskoj komori i Županijskoj komori Zadar koji doprinose razvoju i profiliranju sajma kao kongresa hrvatske nautičke industrije i turizma kroz organizaciju 7. HGK Dana hrvatske nautike i kao podrška organizaciji Croatia Charter Expoa.

Ističemo i dugogodišnje sponzore Erste banku d.d., članice njene grupacije i Croatia osiguranje d.d. Zahvaljujemo i svim predstavnicima medija koji su vrijednosti i poruke sajma prenijeli javnosti, a i svim našim kolegama, posebice iz nautičkog sektora, predstavnicima marina i chartera i ostalim turističkim djelatnicima.

Pet dana sajma, izložbe brodova u moru te štandova izlagača na gatovima i prostoru treće najveće marine u Hrvatskoj, omogućilo nam je rušenje novih rekorda ove manifestacije od iznimnog značenja za hrvatsku nautiku i turizam uopće.

Potvrdilo se ono što je na otvaranju istaknuo Goran Ražnjević, predsjednik uprave ILIRIJE d.d., domaćina i organizatora sajma, da je Biograd Boat Show mnogo više od same izložbe plovila i svojevrstan kongres nautike:

"To je mjesto okupljanja svih segmenata nautičke industrije i turizma, ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu Europe. Kao organizator i domaćin sajma, Ilirija je svojom dugogodišnjom tradicijom, znanjem i iskustvom isprofilirala Biograd Boat Show u jedan od 36 najznačajnijih svjetskih nautičkih sajmova, odnosno vodeći nautički srednjoeuropski sajam i najveći nautički sajam u Hrvatskoj, a Biograd na Moru učinila centrom nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu. 

Neprekinuti kontinuitet poslovanja Biograd Boat Showa u svih ovih dvadeset i pet godina njegova održavanja, kvaliteta usluge i sadržaja sajma, rast svih njegovih segmenata i razvoj daljnjih usluga prepoznavanjem potreba nautičke industrije i turizma, zasigurno su garancija daljnje održivosti sajma i to kao dijela integriranog i cjelovitog turističkog proizvoda tvrtke ILIRIJA d.d."

 

Doviđenja dogodine na 26. BBS-u

Bio je ovogodišnji Biograd Boat Show i iskaz zahvale i poštovanja hrvatske nautičke industrije sa strane Ilirije kao organizatora, kao i predstavnika Ministarstva turizma i sporta odnosno Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.  Konačno, nautika je otvorila ovu sezonu kao naš adut i konkurentska prednost. Nautički turizam kao hrvatski najelitniji proizvod, po uvjerenju sudionika, bit će hrvatski adut i u idućoj turističkoj godini. 

 

Izvor: M. Damir, Ilirija Biograd