• hr
  • en
  • de
  • it

Zašto je puno ribara zainteresirano za scraping?

U drugoj polovici godine Bruxelles će hrvatskim ribarima ponuditi tzv. scraping - mogućnost napuštanja posla uz znatnu novčanu naknadu za brod i ribarsku povlasticu. To je dugogodišnja praksa u Europskoj uniji, gdje kroz smanjivanje nacionalnih ribarskih flota pokušavaju očuvati ugroženi riblji fond. Za dio naših ribara to je početak kraja ribolovne flote i tradicije. Prve natječaje za otkup brodova mjerodavni najavljuju za kraj godine, a dotad će jasno utvrditi kriterije.
Situacija u ribarstvu se iz godine u godinu sve više pogoršava. Ulovi postaju sve manji, cijena ribe stagnira ili čak i pada dok troškovi i obaveze ribara znatno rastu. Ulazak u EU svakako je olakšao prodaju u izvozu, međutim ne smijemo zaboraviti da smo sada postali dio zajedničkog Europskog tržišta koje uz pozitivne efekte ima i negativne. Jedan od tih negativnih efekata s naše strane gledišta (od strane ribara) svakako je i činjenica da je olakšan uvoz strane ribe. Iako je lošije kvalitete, u današnje vrijeme ubrzanog ritma življenja i smanjenom kupovnom moći građana, ta riba je svojom cijenom i načinom obrade prihvatljivija kupcima u odnosu na domaću ribu što nama ribarima znatno otežava prodaju. Ovdje se borimo s pitanjem kako da tradicionalni ribolov kroz obrtništvo bude konkurentan s industrijskim ribolovom, nažalost pravog odgovora nema.
Ulazak u EU i prihvaćanje Mediteranske uredbe, ribarima je donio i značajne restrikcije pogotovo onima koji koriste alate koji spadaju pod planove upravljanja (koće, plivarice, obalne mreže potegače). Restrikcije idu od udaljavanja alata od obale, povećanja oka na mrežama pa sve do ograničavanja broja radnih dana. Kada svemu tome pridodate činjenicu da u prosjeku imamo staru ribolovnu flotu koju većim dijelom čine manja plovila, logično je da uz nova ograničenja određeni broj ribara na žalost više neće moći opstati i u tom slučaju odlučuju se za jedinu opciju koja im ostaje, a to je scraping. Uprava ribarstva je najavila da će biti propisani kriteriji za ostvarenje prava na skraping. Svakako će se ići po principu bodovanja gdje će se dati prednost onim ribarima koji su uredno ispunjavali svoje obaveze i bili aktivni u ribolovu. Pravo na scraping će ostvariti ona plovila koja spadaju pod planove upravljanja, međutim da postoji mogućnost, sigurno bi bilo dosta zainteresiranih i među ostatkom ribara. Otežavajuća okolnost za ribare koji se odluče za scraping svakako će biti tumačenje koje smo dobili, a to je da će se dobiveni iznos oporezivati. Međutim kako među članicama EU postoje zemlje u kojima se navedeni prihod oporezuje, ali isto tako postoje i one zemlje u kojima se navedeni prihod ne oporezuje, ostaje nam nada da ćemo se uspjeti izboriti za scraping bez oporezivanja. U svakom slučaju, za konkretnu informaciju kada i koji će biti propisani kriteriji te o kojim iznosima će biti govora morat ćemo pričekati Upravu ribarstva da objavi pravilnik.

Izvor: www.ipress.hr