• hr
  • en
  • de
  • it

Zaplovite s Fiumankom u dane dobre zabave

hr

Polovicom lipnja u Rijeci se već više od dva desetljeća održava „Fiumanka", jedriličarski događaj koji svake godine okupi brojne zaljubljenike u more i jedrenje, gospodarstvenike i medije. Rijeka i njezina luka postaju mjesto susreta mnogobrojnih nautičara na međunarodnoj jedriličarskoj manifestaciji koja u najsjevernijem jadranskom zaljevu, iz godinu u godinu okuplja velik broj jedrilica i jedriličara.

 

Od 7. do 12. lipnja 2022. godine u Rijeci će se održati 23. Fiumanka. Pored tradicionalne regate krstaša "Velika Fiumanka", zajedrit će i medijska regata, veslačke, sup i surf regate, a od ove godine pridružit će im se i Studentska regata. Raznovrsnim programom na moru i kopnu Fiumanka će i ove godine opravdati status jedne od najvećih jedriličarskih manifestacija u Hrvatskoj. Tijekom godina razvila je brojne partnerske suradnje koje se priključuju kao njezin dio ili povodom nje, tako da Riječane i njihove goste zasigurno očekuje vikend ispunjen brojnim sportskim i zabavnim sadržajima.   

            Nakon dvije godine u kojima su veća okupljanja uglavnom bila odgađana za neka bolja vremena, zabava će se u Rijeku, pa tako i na Fiumanku, vratiti na velika vrata! Njome će osobito biti bogat lipanj u koji su se natisnula brojna događanja, ona kojima je to redovan termin, kao i ona koja su morala biti odgođena zbog epidemiološke situacije. Rijeka će tako u dane svojeg zaštitnika - sv. Vida zaploviti punim jedrima!

 

Tjedan Fiumanke započet će prvom Studentskom regatom  koja će okupiti studente i zaposlenike Sveučilišta u Rijeci, a kao dodatan izazov, regatu će zaključiti zanimljiva utrka riječkim lukobranom Sunset Run.

Dio Fiumankinog programa je i humanitarna večer s aukcijom zanimljivih šešira kao i kreativna Placa na kojoj će se u centru grada predstaviti lokalni umjetnici i mali proizvođači rukotvorina, suvenira, prirodne kozmetike i prehrambenih proizvoda. Placi će prethoditi Fešta od malog broda, regata na kojoj će zaploviti stotine jedrilica od papira koje izrađuju učenici osnovnih škola s područja Rijeke i riječkog prstena.

hrDva dana fešte sprema se i na trgu ispred zgrade putničkog Terminala na riječkom lukobranu. Na istom se lokaciji  nalazi i regatni ured Fiumanke koji će biti otvoren od 7. lipnja. Petak 10. lipnja započet će poslovnim događanjem na kojem će se razgovarati o nautičkom turizmu i zelenoj brodogradnji, a nastaviti regatom Lurssen Kvarner Race powered by Fiumanka. Subota 11. lipnja dan je velike Fiumanke i osobitog šušura u riječkoj luci dok se brojne posade i prateći brodovi pripremaju za isplovljavanje.  U 12 sati ispred Rijeke startat će 23. regata krstaša Velika Fiumanka na kojoj se očekuje više od stotinu jedrilica. Dio Fiumanke je i njezina jedinstvena medijska regata na kojoj sudjeluju lokalne, nacionalne i europske medijske kuće.

Fiumanka je po mnogočemu posebna. Iako je njezin glavni cilj promocija rekreativnog jedrenja, rado je posjećuju najveći i najbrži brodovi na Mediteranu koji se u tolikom broju na hrvatskoj strani Jadrana zapravo okupe jedino na Fiumanki. Razlog je kvaliteta organizacije i medijska eksponiranost regate kao i činjenica da je Fiumanka potpuno besplatna za sve koji na njoj sa svojim jedrilicama žele sudjelovati. Regata nema kotizaciju, a svaki njezin sudionik nagrađen je majicom kao uspomenom na sudjelovanje. Prijavljenim jedrilicama osiguran je i besplatan vez u riječkoj luci. Posebnost Fiumanke su i njezine dvije rute - obiteljska i regatna, uvedene 2010. godine. Obiteljska ruta namijenjena je rekreativnim jedriličarima čije su jedrilice tako i opremljene i tome namijenjene. Kraća je od regatne rute, jedri se do Kostrene i vraća nazad u Rijeku, dok je regatna ruta duža i njezina je okretna plutača nešto udaljenija prema sredini zaljeva. Na njoj sudjeluju sportski opremljene jedrilice i posade koje žele ostvariti što zapaženiji rezultat. Uvođenjem dvije rute osim zajedničkog starta nerijetko se dogodi da svi skupa ulaze i u cilj pa se unutar luke, u neposrednoj blizini gledatelja, vodi prava bitka između onih najvećih i onih najmanjih, što je svima osobita draž.

Nakon regate, iste večeri održava se ceremonija proglašenja pobjednika iza koje slijedi besplatni koncert i zabava na brojnim lokacijama.

Uz velika jedra, dio sportskog programa Fiumanke je i atraktivno dvodnevno windsurf natjecanje koje će se u ranim jutarnjim satima 11. i 12. lipnja održati u Preluci, a sportski program Fiumanke u nedjelju 12. lipnja zaključit će zanimljive SUP regate u luci.

Fiumanka se tradicionalno održava u drugom vikendu lipnja, kao uvod u Dane sv. Vida, a ove godine i u ljetno izdanje Riječkog karnevala. Svojim jedrima zaogrnula je različita događanja na moru i kopnu zbog čega se za nju s pravom može reći da je više od regate, a možemo nadodati - i za sve generacije!

 

Program Fiumanke može se pogledati na mrežnim stranicama https://fiumanka.eu/