• hr
  • en
  • de
  • it

Zaplovite najpitomijim morem u Sredozemlju

Ako još uvijek razmišljate otići na jedrenje u Hrvatsku, dat ćemo vam čak 1244 dobra razloga da to i učinite. Upravo toliko otoka, otočića i grebena razasuto je poput perla u kristalno čistom hrvatskom dijelu Jadranskog mora. Pritom su idealno raspoređeni za pravu nautičarsku avanturu iz snova, jer udaljenost između njih je najviše 10 milja, a sve to uzduž obale dugačke gotovo šest tisuća km od poluotoka Istre do nezaobilaznog Dubrovnika.
S više od tisuću i pol zaljeva i luka na otocima i kopnu, na kojima možete pronaći privezište, sidriti se ili prenoćiti, hrvatski je Jadranidealno mjesto kako za plovidbu punim jedrima, tako i za krstarenja motornim brodovima ili, pak, za morske užitke plovilima za sportski ribolov.
Još od antičkih vremena Jadransko je more među najvažnijim plovnim putovima starih kultura jer je iznimno pitomo i mirno, bez velikih valova i jakih morskih struja. Hrvatske marine smještene su na iznimno zaštićenim lokacijama od većih gradova do malih otočnih uvala, sigurna su utočišta i mjesta na kojima se osim servisiranja i održavanja nude svi potrebni sadržaji uz neizostavne božanstvene gastronomske doživljaje u brojnim restoranima i domaćim konobama.
Za one koji preferiraju užitke u šarmantnim malim lučicama u samom srcu primorskih gradića koji ponosno njeguju stare običaje i tradiciju mediteranske dokolice, tu su brojne rive uzduž Jadrana, od Cavtata, Gruža u Dubrovniku, Vele Luke na Korčuli, Hvara i Visa pa sve do Lošinja i Istre.

 Jeste li znali?
# Najveća dubina Jadranskog mora je 1330 metara, ukupne je površine 138.595 km2, a iznimno je prozirno, čak do 50 metara.
# Prosječna temperatura mora je od 16 do 20 °C .
# Prvi jedriličarski klub osnovan je 1876. na otoku Krku. Zove se "Plav", a djeluje i danas.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr