• hr
  • en
  • de
  • it

Zapažen nastup Hrvatske na sajmu nautike u Duesseldorfu

Na jednom od najvećih svjetskih sajmova nautike i pratećih djelatnosti BOOT koji se ovaj tjedan održava u Duesseldorfu vrlo uspješno se predstavlja i 16 hrvatskih izlagača, a Hrvatska je od strane njemačkih strukovnih asocijacija te sajamskih dužnosnika označena kao glavna ovogodišnja nautička destinacija na Mediteranu, ispred Turske i Grčke, izvijestili su danas iz zagrebačkog predstavništva tvrtke Messe Duesseldorf.
Sajmu BOOT, koji se održava od 19. do 27. siječnja, jedna je od najvećih svjetskih nautičkih manifestacija na kojoj 1650 izlagača iz 63 zemlje prezentira najnoviju ponudu nautičke opreme, prije svega jahte, jedrilice i brodice, a u ponudi su i mnogobrojne ronilačke i charter destinacije.
Sajam je važan jer najavljuje sektorske trendove za Njemačku, Europu kao i na globalnoj razini, pa se tako ove godine ističe kako se još uvijek prisutna kriza znatno odrazila na poslovanje ove grane gospodarstva u EU te je osjetno smanjena i prodaja brodova u Njemačkoj, za oko 23 posto, ali su prihodi manje pali jer se istovremeno povećala prodaja luksuznih jahti.
Hrvatske tvrtke na sajmu su zastupljene u svim glavnim tematskim cjelinama sajma pa se, osim male brodogradnje koju ove godine s dvije izložene jedrilice predstavlja splitska Salona, nude i mnogobrojni charter te ronilački aražmani na Jadranu.
Hrvatsku nautičku ponudu u Duesseldorfu tradicionalno predvodi ACI sa svojom mrežom marina, ali i niz manjih agencija koje su dobro povezane s vodećim europskim charter ponuđačima.
Na sajmu nastupa i Hrvatska turistička zajednica koja na vrlo atraktivnom štandu, osim nautičke ponude, prezentira cjelokupni turistički potencijal Hrvatske, a sajam je pokazao i da je Hrvatska za Europljane, uz baltičke zemlje i Balearsko otočje, najatraktivnija nautičkih destinacija te se programi za nju nalaze kod svih većih charter operatera.

Izvor: www.mint.hr