• hr
  • en
  • de
  • it

Zapadna obala postala divlje privezište koje nitko ne kontrolira

Otkad se na zapadnoj obali izgradila nova šetnica na koju su postavljene bitve, duž cijele njezine dužine svakodnevno se nelegalno privezuju brodovi. Posebice je to izraženo na dijelu šetnice prema Uvali baluni, gdje Nautika centar Nava, kako doznajemo od Alexa Kvarantana, direktora tvrtke "Splitska obala", nelegalno koristi lukobran nove obale za privez svojih plovila. Naime, kako nam je pojasnio Željko Mišić, pomoćnik pročelnika za pomorstvo i turizam Splitsko-dalmatinske županije, niti jednom sada izdanom koncesijom za zapadnu obalu nije predviđeno privezivanje brodova.
-Tko u ovom trenutku na zapadnoj obali privezuje brodove, čini to nelegalno. Za privez brodova na tom dijelu potrebna je posebna koncesija koja će se moći dobiti tek nakon što se usvoje izmjene Županijskog prostornog plana, kojima je predviđeno da se i taj dio proglasi lukom nautičkog turizma. Sada to još nije slučaj - pojasnio nam je Mišić.

Dvije koncesije
A za nelegalno vezivanje Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama predviđa kazne za pravne osobe od 30.000 do 100 tisuća kuna. Županija je, da pojasnimo, gradskoj tvrtki "Splitska obala" u srpnju prošle godine dala koncesiju na pomorskom dobru površine 11.702 metra četvorna u svrhu uređenja obale, izgradnje i korištenja triju ugostiteljskih objekata i pripadajućih im štekata te uređenja obalne šetnice od Uvale Baluni do hotela "Ambasador" na rok od 20 godina. Ta koncesija obuhvaća, dakle, radove poput popločavanja šetnice, hortikulturno uređenje, postavljanje urbane opreme...
Splitsko Gradsko vijeće, s druge strane, dalo je koncesiju za posebnu upotrebu pomorskog dobra na rok od 20 godina Gradu Splitu kao investitoru rekonstrukcije zapadne obale, odnosno njezina proširenja i uređenja sukladno Vladinoj uredbi prema kojoj je davatelj koncesije Gradsko vijeće, ako se radi o objektima lokalnog značenja, a Grad je ovaj projekt baš takvim proglasio. S obzirom na to da su davatelj i ovlaštenik koncesije jedna te ista pravna osoba, to jest Grad Split, onda on samom sebi ne plaća nikakvu koncesijsku naknadu, niti sa samim sobom sklopa ugovor o koncesiji. Predmet ove koncesije je kopneni dio pomorskog dobra površine 18.865 četvornih metara te 13.613 kvadrata morske površine zbog podmorskih radova što ukupno iznosi oko 32.500 četvornih metara.

‘Nava' pisano upozorena
Kako nam je kazao Alex Kvarantan, "Splitska obala" će, kada se za to stvore već spomenuti uvjeti, zatražiti proširenje županijske koncesije i na morski dio za privez brodova, odnosno za luku nautičkog turizma.
- Iako smo Navu već nekoliko puta pisano upozorili da ne smije vezivati svoja plovila na zapadnoj obali, još uvijek se nisu očitovali. Svakako, ne ostaje nam ništa drugo nego pozvati Lučku kapetaniju u inspekciju - najavljuje Kvarantan.

Nava: Platili bismo, ali komu?
Dario Marijan, generalni direktor "Nautic centra Nave", kazao nam je kako je njegova tvrtka već 15 godina u potkoncesiji od strane JK "Mornar", s tim da je na spornom području gdje su sad vezani brodovi na zapadnoj obali bio prije drveni pontnon za koji je postojala privremena suglasnost Lučke kapetanije.
- Kada se gradila zapadna obala, taj dio operativne obale koju smo koristili srušen je. Kad su radovi završili, nastavili smo to koristiti i dalje. Nama je i te kako u interesu da taj dio legaliziramo i plaćamo, ali nemamo komu, jer nitko još nema koncesiju.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr