• hr
  • en
  • de
  • it

Zanki i Čolak u Dubaiju ‘izronili’ dva džipa

Mladi Komižanin Veljano Zanki je u Dubaiju sudjelovao na prestižnom nadmetanju FAZZA Free diving Championship Dubai 2014, koje je prepoznatljivo po bogatim nagradama koje dijeli domicilni vladar i po pravilima koje donosi upravo - princ.
- Automobile smo osvojili, i Goran Čolak i ja, uzeli smo drugo odnosno treće mjesto, za što smo dobili po džip. Osim nas nastupio je i Bruno Šegvić, te smo nas trojica predstavljali Hrvatsku među četrdesetak stranih natjecatelja iz petnaest zemalja, uz 40 domaćih natjecatelja kao i brojnu djecu koja su imali svoje prvenstvo.
Zankiju je ovo bilo prvo nadmetanje u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok je Zagrepčanin Čolak tamo ronio već tri puta.
- Prinčeva obitelji je prije devet godina utemeljila ovo nadmetanje, a sada ga podupire princ od Dubaija, 32-godišnji prestolonasljednik Hamdan bin Mohammed, i sam vrsni sportaš. A samo Fazza nadmetanje obuhvaća razne sportove kao što su ronjenje, gađanje glinenih golubova, sokolarstvo, utrke konja, bacanje puške u zrak, te se sve u stvari naslanja na njihovu nomadsku prošlost.
Sve su discipline bodovane u tri kategorije: posebno stranci, posebno domaći i posebno djeca, dočarava nam Zanki događanja na natjecanju koje traje oko mjesec dana.
Naša CRO-trojka nastupila je u disciplini statika, odnosno zadržavanje daha u bazenu.
- Stalno ste pod stresom jer kada vas prozovu, imate tek pet minuta za skok u bazen i držanje daha. A ne smijete imati ni masku, ni štipalicu za nos, ni sat ni odijelo. Nitko vas ne smije dirati i pridržavati pod vodom, pobrojio je stroga pravila Veljano.
No naše "kockaste" to nije omelo, sva su trojica prošla kvalifikacije, te lako ušla u finale.
- Zapravo, najveći je problem hladnoća bazena koja kod natjecatelja troši najviše kisika. Bruno je u finalnim zaronima osvojio sedmo mjesto s rezultatom 7 minuta, dok je Goran bio najbolji s drugom pozicijom i vremenom od 9 minuta.
Ja sam kao treći imao rezultat od 8:30 minuta bez udisaja. Prvi je bio dečko iz Srbije Branko Petrović s 9:40 minuta, no kako je iz bazena izvučen u nesvijesti, bilo je mnogo žalbi natjecatelja, no na kraju su suci priznali taj rezultat - rezimira Veljano, dodajući kako je nagrada za prva tri mjesta po džip, i to nissan patrol.
- Džipovi su u našem vlasništvu bili 12 sati. Brzo smo ih unovčili u autokući i vratili se doma s nešto novčanica koje ćemo i dalje koristiti za nastupe na nadmetanjima - kaže 29-godišnji zaljubljenik u dubine.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr