• hr
  • en
  • de
  • it

Zadarski škoji bez goriva

Pronalaženje potencijalnih ulagača u ploveće crpke za gorivo ili uvođenje posebnih mjesečnih trajektnih linija za razvoženje naftnih derivata čije bi održavanje sufinancirao Grad Zadar - mogućnosti su koja se nameću kao rješenja za oko 850 stalnih stanovnika i brojne vikendaše s otoka Molata, Silbe, Oliba, Ista i Premude koji su od sredine veljače najviše pogođeni zabranom dugogodišnje prakse unošenja kanti s gorivom na "Jadrolinijine" trajekte u zadarskoj luci.
Sezona proljetnih radova u maslinicima, vinogradima i vrtovima u punoj je snazi, a freze, motorne pile i pente treba "napojiti", pa je u prvi plan izbio problem dopreme manjih količina goriva na udaljenije otoke koji administrativno pripadaju Gradu Zadru. Žitelji Iža, Rave, Rivnja, Sestrunja i okolnih otoka još se i uspijevaju snaći odlazeći brodicama po gorivo na benzinske postaje na susjedni Ugljan, Dugi otok ili Pašman, ali stanovnici sjevernog dijela zadarskog arhipelaga još uvijek trpe štetu, jer unatoč incijativi gradske uprave nije aktivirana ni mogućnost da se gorivo na otoke prevozi istim brodom kao i plinske boce.
U takvoj situaciji otočani traže i dodatna rješenja, poput dva spomenuta koja nam je prenio Ivo Petrović, predsjednik Mjesnog odbora (MO) Molat, ističući kako je novim mjerama dodatno otežan svakodnevni život bodula.

- Neki "mudrac" je prije nekoliko tjedana anonimno i lažno dojavio zadarskim vatrogascima da se na trajekte unose velike količine goriva u plastičnim kantama i nakon toga su krenuli problemi. Svjesni smo da je to bilo formalno zabranjeno i prije, ali su isto tako i u "Jadroliniji" znali što se radi i gorivo bi se u dogovoru s posadom smještalo na uobičajena mjesta u garaži trajekta. Sada je realno očekivati da će netko pokušati prikriti kantu u nekakvoj kutiji i time napraviti veće zlo - kaže Petrović.
Čelnik molatskog MO-a smatra kako bi se uz kvalitetnu inicijativu s otoka i od strane zadarske gradske uprave moglo privući zainteresirane poduzetnike koji bi nabavili ploveće crpke za gorivo. Budući da se taj dio sjevernodalmatinskog otočja nalazi na nautičkoj ruti između Istre i Kornata kojom tijekom sezone plovi preko 200 jahti i jedrilica dnevno, "pokretna pumpa" brzo bi se isplatila - smatra Petrović.
- Između Zadra i Malog Lošinja ne postoji nijedna benzinska postaja, a treba znati da je riječ o udaljenosti od 40 nautičkih milja ili oko 70 kilometara. Zajedno s predstavnicima ostalih otočnih mjesnih odbora nazočio sam na sastanku u gradskoj upravi gdje nam je rečeno da rade na rješavanju nastale situacije.
Nadam se da ćemo uskoro dobiti mogućnost opskrbe gorivom, jer će se u suprotnom još jedan problem prelomiti preko leđa otočana koji već muku muče s nedostatkom vode, kvalitetnom opskrbom namirnicama, zabranom ribolova... - zaključuje Ivo Petrović.

Stroži nadzor u ‘Jadroliniji'
U "Jadroliniji" smo doznali kako su krajem siječnja primili dokument iz zadarske policije kojim ih se upozorava na nepravilnosti u prijevozu naftnih derivata, te zapaljivih i eksplozivnih tekućina. Uprava državnog brodara tada je od posada trajekata zatražila strožiji nadzor prtljage kako bi se onemogućilo unošenje opasnih tvari koje bi mogle ugroziti putnike i brod. No, u "Jadroliniji" napominju kako njihovi trajekti na posebnim linijama prevoze cisterne s gorivom i plinom na otoke, ali i da se na brodove tada ne ukrcavaju putnici.

Brale ‘izbačen iz igre'
Upravo uz obalu otoka Molata tijekom ljeta 2008. godine bio je usidren brod "Gaj", ploveća crpka u vlasništvu posedarskog poduzetnika Roka Brale. Inspektori zadarske Lučke kapetanije ubrzo su mu zabranili rad zbog neposjedovanja odgovarajuće koncesije, te tehničkih i kadrovskih nedostataka na brodu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr