• hr
  • en
  • de
  • it

Zadarska županija neće ukidati trajektne linije

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i Agencija za obalni linijski pomorski promet (AZOLP) još su u svibnju započeli javnu raspravu s predstavnicima lokalnih vlasti obalnih županija na temu moguće racionalizacije obalnog putničkog pomorskog prometa.
Jučer  je u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Zadru održan sastanak s ciljem informiranja javnosti o racionalizaciji javnog linijskog pomorskog prijevoza u vansezonskom razdoblju, kako bi se uštedjelo smanjenjem dnevnog broja ticanja pojedinih luka i prilagođavanjem stvarnim prometnim potrebama. Procijenjene uštede temeljem prijedloga Odluke iznose 38.1 milijun kuna.
Raspravi su nazočili zamjenik ministra g. Zdenko Antešić, pomoćnik ministra g. Nikola Mendrila, predstavnici lokalne i regionalne uprave, predstavnici Agencije za obalni linijski promet, Lučke kapetanije, brodarski tvrtki koje obavljaju linijski promet te predstavnici Obrtničke i Gospodarske komore.
Prijedlozi moguće racionalizacije odnose se isključivo na vansezonski red plovidbe u razdoblju od 1. listopada do 31. prosinca 2012. odnosno na smanjenje dnevnog broja putovanja pojedinih linija na kojima se bilježi smanjeni intenzitet prometa putnika, prilikom čije se izrade posebno vodilo računa da smanjenje nikako ne utječe na kvalitetu povezanosti i života na otocima. Za tekuću godinu planirana je subvencija od 390 milijuna kuna, kao i za 2013. godinu, što uz povećanje troškova prijevoza neće biti moguće ostvariti.
Na zadarskom plovnom području neće se ukinuti niti jedna linija, već se razmatra samo smanjenje, kazao je zamjenik ministra Zdenko Antešić. Trajektni prijevoz racionalizirat će se u skladu s potrebama otočana, pa će se neke linije optimalizirati, odnosno, preusmjeriti za bolji efekt.
Riječ je o linijama Zadar Iž Rava, Olib-Silba-Premuda-Mali Lošinj, Zadar-Ošljak-Preko, Biograd-Tkon, Zadar-Molat-Ist, Zadar-Sali-Zaglav.

Izvor: www.ezadar.hr