• hr
  • en
  • de
  • it

Zadar pola godine bez linije s Anconom!

U novom plovidbenom redu koji je upravo objavio državni linijski brodar Jadrolinija, veza s Anconom svedena je na čistu sezonsku liniju. Plovidba počinje tek 1. svibnja i traje do 28. rujna, s time što je na početku i pri kraju dva-tri puta tjedno, a samo u špici sezone je linija svakodnevna. Izigrano je tako obećanje da će već za Uskrs koji ove godine pada na 31. ožujka trajekt Zadar ponovno početi ploviti na najstarijoj prekomorskoj liniji na Jadranu.
Prošle godine u ovo doba Zadrani su bili šokirani jer se linija ukinula od siječnja do Uskrsa, a sad se razdoblje bez plovidbe produljilo na više od pola godine. U Jadroliniji stalno tvrde kako im je linija za Zadar neisplativa, jer ljeti većinu putnika čine oni koji odlaze na Zrće, a zimi je hodočasnicima za Međugorje povoljnije ići preko Splita. Ništa pri tome ne vrijede dokazivanja kako su od Zadra do Ancone samo 84 morske milje, za trećinu manje (za 50 milja!) nego od Splita do Ancone.
U cijeni karata ta razlika je manja, možda je uistinu Talijanima draže ići brodom do Splita pa onda kraće i jeftinije cestom do Međugorja. Za Zadar je u zimskom razdoblju trajektna linija s Anconom prije svega važna zbog gospodarstva, izostanak linije u prvom redu pogađa tvrtke koje se bave uzgojem bijele ribe. "Cromaris" je cijelu svoju novu koncepciju, seljenje u nove pogone u Gaženici, velikim dijelom gradio na bržoj dopremi svježe ribe na talijansko tržište.
Sad u biti moraju ići preko Splita ili autocestom na sjever. Jadrolinija pak ovu liniju prvenstveno doživljava kroz putnički promet, tvrde kako su međunarodne linije čisto komercijalne, nemaju nikakve državne potpore i zato idu na liniju na kojoj je najviše prometa.
Sad kad je gospodarstvo na najnižim granama, izostanak ove trajektne linije dodatni je udar jer se kretanje robe dugoročno ne može planirati na sezonskoj liniji. Jadrolinija je pravi državni monopol i dosad se nije obazirala na zadarske apele, a neće ni sada. Nema druge nego po uzoru na Zračnu luku Zadar naći nekog niskotarifnog brodara i na taj način premostiti vrijeme dok nova luka Gaženica ne počne stvarati novi promet. 

Split samo malo bolji
Uspoređujući podatke o prijevozu putnika i vozila iz Ancone na ovu strana Jadrana, očito je da se do Splita preveze oko 30 tisuća putnika više i oko dvije tisuće vozila više. No, za Split linija ide cijele godine, a za Zadar samo sezonski.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr