• hr
  • en
  • de
  • it

Zadar grad luka, s puno nada i muka

Gaženica i nova kadrovska rješenja, proglašenje zadarske luke Jazine za jednu od šest najljepših, istovremeno propadanje Tankerkomerca s tamošnjom marinom, pregovori s Dogus Grupom, Jadrolinijino ostavljanje Zadra kao sezonske luke k Italiji, pad prometa kruzera... Djelomično je polupani mozaik oko kojeg će se slagati i zadarska budućnost
Neizvjesno je kako će izgledati završnica trajektne luke GaženiceLučka uprava Zadar dobila je novog ravnatelja u osobi Emila Bilića koji će vrlo skoro preuzeti dužnost koja podrazumijeva aktivnosti oko najvećeg projekta na ovom području - gradnje trajektnog terminala u Gaženici, a uskoro bi ista Lučka uprava trebala dobiti novog predsjednika Upravnog vijeća.
Zadar je prema National Geographic Traveleru među šest najboljih europskih luka. Časopis poziva na njihovo otkrivanje.
Osim Zadra među šest najboljih europskih luka, koje po National Geographic Traveler treba posjetiti u ovoj godini, još su one u gradovima Alesund (Norveška), Tallinn (Estonija), Gdańsk (Poljska), Ajaccio (Francuska) i Valletta (Malta).
U popratnom članku za Zadar u tom broju National Geographic Travelera ističe se da je grad Zadar hrvatska luka na sjeveru Dalmacije, a kao grad star gotovo 3.000 godina...
Opisuje i da se pred Zadrom prostiru idilični jadranski otoci, a za manje od jednog sata vožnje može se stići do pet nacionalnih parkova.
U Jazinama se upravo radi na jednoj od tri faze kojim bi se krajnji dio gradske luke uljudio, kroz onu manju županijsku lučku upravu i uz podršku Grada. Gaženica, iz prve informacije, mogla bi već ove godine udomiti trajekte, makar nedovršena, a time će gradska luka ostati bez znatnog dijela prometa i svrhe, ali vrlo pogodna za megamarinu, odnosno dijelom i pristan za megajahte. Istovremeno Tankerkomerc Marina Zadar, kao subjekt koji gospodari komercijalnim dijelom vezova u sada već slavnoj luci, u problemima je kao cijela matica tvrtke. Službeno, bez bitnih informacija u javnosti, traju pregovori moćne turske Dogus grupe o preuzimanju kompletnog Tankerkomerca i same marine.
Također u vezi s prethodno spomenutom Gaženicom, nažalost, je i vijest o prometovanju jedinog međunarodnog trajekta ka Zadru, onog Ancona - Zadar tek od početka svibnja, s prorijeđenim pristajanjima do sredine lipnja, kao i najavljenom ranijem prekidu vožnje već krajem rujna.
Opet u vezi s Geženicom kao i Istarskom obalom i svime oko njih je i statistika Državnog zavoda koja kaže kako je u prometu kruzera na Jadranu Zadar, nekad druga luka makar sa simboličnim prometom u odnosu na kruzerski slavan Dubrovnik, sada na dnu.
U razdoblju od siječnja do studenoga 2012. ostvarena su 793 kružna putovanja stranih brodova u Republici Hrvatskoj sa 1.154.323 putnika, koji su u Republici Hrvatskoj boravili ukupno 1.439 dana, što je u prosjeku dva dana.
Najviše stranih brodova na kružnim putovanjima prvi ulazak u teritorijalno more Republike Hrvatske evidentiralo je u Dubrovačko-neretvanskoj (71,4%) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (19,4%), što je ukupno 90,8%. Ostalih 9,2% stranih brodova na kružnim putovanjima prvi ulazak u teritorijalno more Republike Hrvatske evidentiralo je u ostale četiri županije: Šibensko-kninskoj (3,4%), Istarskoj (2,9%), Primorsko-goranskoj (1,8%) te Zadarskoj (1,1%).
I moglo bi se uz to dopisivati puno toga o lučkoj stvarnosti ovog grada, uključujući da i tvrtka Luka koja ključno brine o teretnom prometu u Gaženici i dalje nema produljenje prvotne koncesije za poslove u njoj, a ovoj se bliži kraj, što je svakako neinspirativno za ulaganja.
Zadar se posljednje desetljeća vratio tamo gdje je rođen - moru i luci jer je kao grad luka i nastao za drevnih Ilira i Grka koji su ovdašnju plovidbenu rutu s ugodnim "zafirom" upisali u pradavne itinerare. Godinama se grad razvijao u drugim pravcima, a onda su otvoreni postupci valorizacije njegove maritimne - litoralne budućnosti.
Očito u svim nevoljama krize, koja žestoko drma Zadrom, more i čarolija morskog položaja ponovo postaje karta s kojom bi ovaj vječni grad trebao izići iz gospodarske provalije. U tome je, kako iz nekoliko informacija i događaja iz posljednjih tjedana vidimo, puno kontroverzi, ali da će se oko mora vrtjeti putevi izlaska grada iz depresije jasno je, a tako je uvijek i bilo.

ZADARSKI KRUZERSKI PAD
Od 793 kružna putovanja stranih brodova u Republici Hrvatskoj sa 1.154.323 putnika, u Zadarskoj županiji evidentirano je samo 1,1 posto, istina prvih pristajanja, što je najgori rezultat u nizu godina.

Izvor: www.zadarskilist.hr