• hr
  • en
  • de
  • it

Zadar dobiva prvi sindikat ribara

Kako bi dobili povoljnije uvjete rada, posebice one vezane uz cijene goriva, ribari Zadarske županije udružit će se u sindikat. Zadar će time dobiti prvi sindikat ribara kojim će kod državnih institucija nastojati isposlovati uvjete primjerenije jednoj od najvažnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj.
Ribari koji su se složili oko ove inicijative obratili su se zadarskoj podružnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, iznijeli im glavne probleme ribarstva i dogovorili se oko osnutka sindikalne organizacije. Prvi sindikat ribara tako će djelovati u okviru SSSH-a, a bio bi to jedan od svega nekoliko sindikata ribara u Hrvatskoj, inače loše organiziranih u sindikalnom radu.
Hrvatski ribari među najboljima su u svijetu, pa je tako svojedobno jedna kanadska agencija objavila rang listu na kojoj su kaljski ribari bili smješteni na visokom trećem mjestu. O kojim god anketama da se radi, Kaljani su uvijek u vrhu, pa ih danas ima i po Pacifiku.
Dio njih smatra da bi kroz sindikalnu organizaciju lakše izborili bitku sa državnim propisima, pa tako pravni zastupnik SSSH-a u Zadru, Vedran Uranija, trenutno radi na posljednjim pripremama za osnivanje podružnice.
- Ukazala se potreba da se ribari, koji su posebno jaki upravo na zadarskom području, organiziraju kroz sindikat jer tako ujedinjeni mogu lakše uputiti svoje zahtjeve prema državnim institucijama. U okviru našeg sindikata imat ćemo tako jaku podružnicu sindikata ribara, i to zbog nekoliko ciljeva: za lakše dobivanje dozvola, kupnju brodova, a posebno i zbog cijene goriva koje su im jedna od najvećih stavki u potrošnji. Ribari su poseban gospodarski fenomen, jer je to jedna od najvažnijih grana gospodarstva, a nije joj posvećena dovoljna pažnja - kaže Uranija.
Osim pomoći pri dobivanju dozvola i ostalih postupaka za otvaranje obrta, Uranija kaže kako bi im sindikat mogao pomoći i u povlačenju sredstava iz EU fondova.

Izvor: www.zadarskilist.hr