• hr
  • en
  • de
  • it

Zabranjena tribina o Horvatinčićevoj nesreći

Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, zabranio je stručni okrugli stol splitske Udruge pomorskih kapetana i Udruge studenata Pomorskog fakulteta Split "Invictus mare", najavljen za jučer (utorak) u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici, o vještačenju pomorske nesreće u kojoj je Tomislav Horvatinčić, zagrebački tajkun, u kolovozu 2011. godine, u primoštenskom akvatoriju, skrivio smrt talijanskih nautičara i supružnika Francesca Salpietra i Marielle Patelle.
U studenome prošle godine šibenski Županijski sud nepravomoćno je osudio Horvatinčića na uvjetnu zatvorsku kaznu od godinu i osam mjeseci uz trogodišnji rok kušnje.
- Uvjereni smo kako je ovdje riječ o utjecaju Horvatinčićeva lobija, koji nam na ovaj način priječi slobodu govora i djelovanja.
Ovakav nam razvoj događaja pokazuje kako se sloboda govora više ne odnosi samo na politiku, nego se ni o moru ne smije govoriti - ogorčeno će kapetan duge plovidbe Sanjin Dumanić, predsjednik Udruge pomorskih kapetana, pitajući se kako dvorana koja je potvrđena prije petnaest dana odjednom može biti nedostupna...

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr Ilustracija: www.rtl.hr