• hr
  • en
  • de
  • it

Za vodu na otocima novca ima još samo mjesec dana

Nakon dva tjedna agonije bez kapi vode, vodonosac "Zrmanja" će u subotu dovesti vodu mještanima otoka Silbe. Potvrdio je to zamjenik zadarskoga gradonačelnika Darko Kasap, koji je u četvrtak razgovarao s koncesionarom Milošom Cimerom.

- Ovaj vikend, u subotu ili najkasnije u nedjelju, vodonosac će dovesti vodu na Silbu, a zatim, sukladno potrebama, i na druge zadarske otoke. Za tu svrhu koristit će se sredstva koja su dogovorena u srijedu na sastanku u Ministarstvu regionalnog razvoja - kazao je Kasap.
Na sastanku u Ministarstvu potpisan je ugovor s Gradom Zadrom i Vodovodom Zadar o financiranju dopreme vode vodonoscem na zadarske otoke za 2012. godinu, u iznosu od 2,2 milijuna kuna. Koncesionara će se plaćati tim novcem, no Ministarstvo je osiguralo manje sredstava od očekivanog - novca za dopremu vode ima najviše do sredine srpnja. Nakon toga, otoke može spasiti samo rebalans državnog proračuna.

- Dobili smo obećanje od pomoćnika ministra Ćurlina da će se u rebalansu proračuna Vlade RH pokušati osigurati dodatna sredstva za nastavak distribucije vode po zadarskim otocima. Hoće li do toga doći i kada će do toga doći, ne znamo - kazao je Kasap.
Osim problema s vodoopskrbom zadarskih otoka nakon polovice srpnja, ostao je neriješen i problem zbog kojega je i došlo do zastoja prijevoza vode na Silbu i dvotjedne nestašice vode na tom otoku: dug prema koncesionaru Milošu Cimeri za lanjsku godinu, koji iznosi 1,35 milijuna kuna.
Taj dio bi također, nadaju se u zadarskoj gradskoj upravi, trebao biti riješen rebalansom državnog proračuna.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr