• hr
  • en
  • de
  • it

Za rekonstrukciju luke u Jelsi 4,5 milijuna kuna

Stanovnici općine Jelsa s odobravanjem pozdravljaju početak realizacije projekta izgradnje, rekonstrukcije i sanacije južne obale jelšanske luke, što ga je ta jedinica lokalne samouprave pokrenula još 2006. godine u suradnji s Lučkom upravom Splitsko-dalmatinske županije.
Izvođač je radova, koji trebaju biti završeni do sljedeće turističke sezone, tvrtka "Marconi inženjering" d.o.o. iz Splita, a njihova vrijednost procjenjuje se na 4,5 milijuna kuna.

Potpora Ministarstva
- Riječ je o prvoj fazi radova čijim će završetkom Jelsa dobiti čak 97 metara suvremene operativne obale. Projektnu dokumentaciju u cijelosti je financirala Lučka uprava, koja je ujedno i investitor radova, što, naravno, sufinancira Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.
Također je potrebno istaknuti da je u tijeku izrada projektne dokumentacije za dogradnju lukobrana Iga, a ugovorena je izrada idejnog projekta, batimetrija i studija valovanja - kazao je Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije.
- Projektom je - dodaje općinski načelnik Nikša Peronja - predviđeno nasipanje od Velega mosta do lukobrana Kanun, 10 metara od postojeće linije mora. Ipak, u svemu tome nedostaje segment arhitektonskog uređenja obale, pa je s Lučkom upravom dogovoreno da se i za to izdvoje dodatna sredstva.
Time bi se čitav taj potez u širini od 15 metara popločao, te uredio hortikulturno i s rasvjetom, za što je angažiran Studio HPNJ+, koji upravo izrađuje projekt što će uskoro biti dovršen i prezentiran široj javnosti.
Druga faza uređenja luke, po riječima načelnika Peronje, uključuje produženje lukobrana Kanun za 17 metara, kako bi se uz njega moglo privezivati katamaran, kao i nasipanje plaže Lučica, te uređenje šetnice i ceste od tog predjela mjesta do Gospotove rape.
I taj dio projekta, koji se očekuje do početka ljeta 2015. godine, iziskuje znatna novčana sredstva, tako da se intenzivno radi na njihovu pribavljanju. Dio je osigurala Lučka uprava, a ostalo bi trebalo stići s adrese Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, o čemu je načelnik već razgovarao s pomoćnicima Siniše Hajdaša Dončića, kad su mu dali veliku nadu da bi novac za tu namjenu mogao osigurati već u idućoj godini. 

Nužni vanjski lukobrani
- Da bi jelšanska luka zaista bila zaštićena i da bi se njezin kapacitet mogao uvelike povećati, potrebno je zaštititi je vanjskim lukobranima. U tu svrhu angažirali smo Građevinski fakultet u Splitu, odnosno stručnjaka za luke, plaže i lukobrane prof. dr. Miju Vranješa. Izrađuje se idejni projekt, treba napraviti studiju utjecaja na okoliš i batimetriju valova, a očekujemo da bi glavni projekt mogao biti gotov do svibnja 2014., tako da izgradnju možemo aplicirati na fondove Europske unije.
Po priloženoj idejnoj skici, koja se konačnim idejnim projektom može mijenjati i dorađivati, predviđeno je produženje lukobrana Iga na ukupno 130 metara, kao i izgradnja novog lukobrana pokraj crkvice sv. Antonija u dužini od 120 metara. U postupku izrade idejnog projekta stručnjaci će ponuditi ponajbolja rješenja, dok će građani imati mogućnost u javnoj raspravi dati primjedbe i prijedloge - naglasio je Peronja.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr